ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jasenko Rasol – Zbirka

17.01.2012.

U Muzeju suvremene umjetnosti, u NO galeriji, u utorak, 17. siječnja, s početkom u 18 sati, otvara se izložba fotografija pod naslovom ‘Zbirka’ Jasenka Rasola. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja.

Jasenko Rasol - Zbirka

U novom ciklusu fotografija naslovljenom ‘Zbirka’ Jasenko Rasol propituje porijeklo i izvore znanja kao i modele njegova prezentiranja. Radoznalim i budnim pogledom nepristranog promatrača, autor nam otkriva dijelove zoološke zbirke Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Objektiv fotoaparata bilježi sadržaj vitrina: razvojne etape života punoglavaca, nestašan pogled kojim nas promatra kudravi nesit ili pak melankolični klokan koji plaho izviruje iz sjene.

Kao što često čini u fotografskim ciklusima, Rasol snima najraznovrsnije pojavnosti svijeta oko sebe. Znatiželja ga je sada dovela ispred vitrina zoološke zbirke Prirodoslovnog muzeja gdje su nastale tipično ‘rasolovske’ snimke, to jest, fotografije koje naizgled karakterizira ‘običnost’, ali istodobno sadrže ‘ono nešto’ neiskazivo.

Naime, fotografije iz ciklusa ‘Zbirka’ plijene pozornost promatrača sistematiziranom raznovrsnošću životinjskog svijeta dok su istodobno pomalo i zazorne. Osjetljivijem promatraču zasigurno će pomalo biti nelagodo pred taksidermijskim tijelima životinja ili će se naježiti pred probodenim kukcima, opazit će procese truljenja tkiva nekih izložbenih primjeraka.

Ipak, ono što je Rasola fasciniralo jest način klasificiranja zbirke, odnosno entuzijazam prvih sakupljača zoološkog svijeta. Volja, upornost, predanost i trud amatera koji je prikupljao i klasificirao, primjerice, zbirku kukaca ponukala je umjetnika da detaljno zabilježi zbirku čija je svrha, znanstveno gledano, već pomalo i nadživljena.

Usto, ovom izložbom Rasol od promatrača zahtjeva podjednak trud u razgledanju. Naime, fotografije se ne izlažu na muzejskim zidovima ili u vitrinama nego u posebnim fotografskim albumima koje posjetitelj izložbe treba listati. Postav i ozračje izložbe podsjeća na znanstvene kabinete prvih istraživača: izložbeni primjerak u vitrini, usmjerena svjetlost i posvemašnja usredotočenost.

Kustosica Izložbe je Leila Topić.

No comments yet.