ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jasenko Rasol – Botaničke fotografije

08.04.2011.

U Fotogaleriji Lang u Samoboru, u nedjelju, 10. travnja, u 12 sati, otvara se izložba Jasenka Rasola pod nazivom ‘Botaničke fotografije’. Izložba ostaje otvorena do 24. travnja.
.
Jasenko Rasol - Botaničke fotografije
.
Tko kaže da stara zahrđala pipa i mlađahni filadendron ne mogu ostvariti ljubavnu vezu? Možda ona i jest tek u naznaci, moguće samo očijukaju pa iz toga na kraju ne ispadne ništa, tko zna, vrijeme će pokazati, proljeće tek slijedi. Uokvireni mutnim prozorima kroz koje se probija zimsko, oblačno svjetlo njihov se tihi razgovor odvija na organsko anorganskom esperantu.
.
Slučajem više sile usmjereni jedno na drugo uglavnom su nesvjesni brojnih sličnih šaputanja što se neprestano odvijaju na susjednim fotografijama. Ponekad je žamor itekako glasan, pogotovo tamo, s druge strane, gdje iz rasadnih plantaža pirlijuču tek izrasle zelene vlati zirkajući na žute etikete s njihovim imenom.
.
Druge su fotografije na prvi pogled posve tihe – šuti se ali se sluti! Pretpostavka vode u cijevima, ima li za kaktus uzbudljive pomisli. To je svakako bolje nego rasti kraj naftovoda. Pa što ako prskalica nije uključena, bit će, nije problem pričekati. Ako se forma odnosno zadatak postojanja svodi na povećavanje volumena, to ostavlja dovoljno prostora nesputanoj asocijaciji da se okupa u pretpostavci kiše.
.
Svijet što uzbuđeno dahće u objektivu Rasolova aparata zelen je i siv, metalan i klorofilan, trošan, vremenom nagrižen do granica upotrebnog i svjež, tek propupao. Novonastala nerazdruživost povezanih sudbina živog i neživog, aktera i scenografije, izolirana je u krupnom planu.
.
Uočivši njihove tajne veze autor ih, poput svjedoka na vjenčanju dovodi ih pred oltar ili, konkretno, pred brojne matičare čije kvalificirane ljudske oči izložene prizoru na harmoniju kadra potvrđuju logiku apsurda. A oni, stanovnici prostora pod staklenim krovovima, nakon uvodne ceremonije, uzimaju mikrofon i umjesto zavjeta upućuju proglas: ‘Život je ovdje a ne negdje drugdje. Možda za lava kavez znači smrt, naša je zemlja Botanički vrt!’.

.
Boris Greiner
.

No comments yet.