ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jasenka Bulj – Zaustavljeni kadrovi/Negdje između, Autoput Zagreb–Ljubljana (2006–2010)

08.11.2012.

U petak, 9. studenog, s početkom u 18 sati, u Galeriji Božidara Jakca u Novom Mestu u Sloveniji, otvara se izložba fotografija ‘Zaustavljeni kadrovi/Negdje između, Autoput Zagreb–Ljubljana (2006–2010)’, akademske slikarice Jasenke Bulj. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2013.

Jasenka Bulj - Zaustavljeni kadrovi/Negdje između, Autoput Zagreb–Ljubljana (2006–2010)

Ciklus fotografija nazvan Autoput Zagreb–Ljubljana (2006–2010) u kružnom postavu s izvedenom trakom poveznicom koja homogenizira i zatvara cjelinu, posveta je obitelji, pripadanju, životu između dva grada. Vizionarski najavljen dječjim crtežom obitelji buduće slikarice (1962) postav/instalacija započinje fotografijama ‘radnih akcija’ početkom izgradnje autoputa od Ljubljane do Novog Mesta i nastavlja se serijom od osamnaest fotografija vožnje dovršenim autoputom s kadrovima impresivne jasnoće i preciznih detalja koji pokazuju cestu i ‘stanje na cesti’, vremenske prilike, usputne sadržaje, iščekivanje i koncentraciju cilja. Titlovi fotografija intimna su pratnja/komentar autorice.

Iskrenim tonom činjenične konstatacije koja podrazumijeva život kao cestu i putovanje, Jasenka Bulj dojmljivo je izrazila psihološko stanje, motivaciju i cilj, predfreudovsku energiju veze roditelja i djece u gotovo epidermskoj mekoći fotografske površine maestralnom rekapitulacijom osobne pozicije u kontekstu ceste. Ritam i dinamiku vožnje naglasila je bljeskovima retrovizora, svjetlima tunela, iznenadnim kraterima svjetlosti među oblacima, umirujućom pravilnošću ograda i rubnih štitnika s pogledom na cestu ili pejzaž, naplatnim ekranima benzinskih pumpi i odmorišta u kojima svaki kadar posjeduje svojstvene crte i funkcionalnu dosljednost susljednosti u fotografskoj paradigmi ‘prizivanja jeziku’ osobnoga iskustva. Iz predgovora Mladenke Šolman

Jasenka Bulj rođena je u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Nikole Reisera, gdje je nagrađena kao diplomant godine. Izlaže već kao studentica. Postdiplomski studij pohađa na Majstorskoj radionici profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Sudjeluje na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Studijski je boravila u zemljama Europe, SAD–u i Australiji. 2011. godine bila je na rezidencijalnom boravku u Cité Internationale des Arts u Parizu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i ZUH-a.

No comments yet.