ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jane Štravs – Motel “Balkan”

20.10.2010.

U nedjelju 24. listopada 2010. u podne u Fotogaleriji Lang, Samobor, Jane Štravs iz Ljubljane izlaže svoje fotografije pod nazivom Motel “Balkan”. Izložba je otvorena do 14.11.2010.
.
Jane Štravs - Motel "Balkan"
.
Kao što je svojedobno znao majstorski odbaciti formalna ograničenja modne fotografije i prebaciti je u sferu konceptualnog, jednako tako su i njegove slike iz Srbije daleko od putopisne slikovnice. Jane Štravs (Ljubljana, 1965.), slovenski fotograf zavidne profesionalne biografije, nije fotograf koji bi estetiku svojih slika u bilo kojoj situaciji prilagodio izboru od brojnih mogućnosti što ih se jučer i danas nudilo na burzi estetskih trendova. Obratno, on je taj koji prema širokom polju aktualnih estetskih varijanti ima svoj osobni intelektualni i kreativni odnos. Ciklus „Motel Balkan“ možda najbolje govori o čemu je riječ: daleko od ilustirativnih puto-slika, Štravs zamjećuje i promišlja odabrane detalje nabijene medijskom indeksacijom i simboličkim značenjem, da bi ih konačno objedinio u neku vrstu vremenske kapsule, koja s dokumentarnim realitetom ima tek usputnu vezu. Stvarnost je naime u slici, ne izvan nje. Iz tog razloga, „Motel Balkan“ i nije ono što predstavlja, jer kad bi taj ciklus razumjeli na deskriptivnoj razini, to jest na fotografijama koje je Jane Štravs snimio u Srbiji, zastalo bi se na opisu a ostali bi prikraćeni za samu suštinu.
.
Štravs naime ne „uzima“ sliku, on je „stvara“. To je njegov umjetnički credo, i kolikogod se može činiti da tako što i ne postoji u mediju fotografije, slike na kojima je sagrađena čitava povijest medija i – dakako – Štravsov opus, govore u prilog prioriteta konceptualizacije nad činom realizacije.
Želimir Koščević (iz predgovora)
.
Jane Štravs (Ljubljana, 1965.) fotografski umjetnik. Monografiju o njegovom radu objavio je Znanstveni Centar Slovenske Akademije u 2003. godini s uvodnim studijama Marine Gržinić i J.T. Mitchella. Njegovo fotografije nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama. Živi i radi u Ljubljani.
.
Izložba Jane Štravsa ostvarena je u suradnji s Galerijom Zlati Ajngel u Varaždinu.
.

No comments yet.