ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jadranka Kljajić – Irska-Dublin

09.11.2012.

Zeleni otok je donedavno bio tek neostvareni san. Danas je spoznaja da tamo negdje, čak ne toliko daleko, zaista postoji mjesto gdje se svatko može osjećati neobjašnjivo ugodno. Irska sigurno nije najljepša zemlja na svijetu, ali ni iz jedne druge zemlje ne donesete kući takav prijateljski osjećaj koji vas još dugo prati.

4-dnevni posjet bi se mogao sažeti u sljedeće:

Irska – opuštena i dobronamjerna. Domovina Guinnessa s (nedvojbeno) najzelenijom travom koju možete zamisliti. Država u kojoj se broj stanovništva podudara s brojem ovaca i goveda. Otok posut djetelinom i prekrasnim pejzažima, s mnogo dvosmjernih cesta širokih tek za jedno auto.

Dublin – grad u kojem postoje dvije katedrale i gdje je 50% stanovništva mlađe od 30 godina. Mnoštvo lokaliteta koji će vas pronaći i oduševiti. Šarmantni pubovi koji ponosno njeguju glazbenu tradiciju. Look right – look left, znakovi koji vas konstantno prate kroz grad i zbog kojih ubrzo ni ne znate gdje treba gledati.

Irci – najveće nacionalno blago. Točno onakvi kako se i priča – nasmijani, otvoreni i simpatični. Morate ih zavoljeti i vjerujem da su oni glavni razlog zbog kojih ćete poželjeti promijeniti prebivalište.

Prekrasna zemlja u kojoj zaista svatko može pronaći nešto za sebe. Od povijesne jezgre Dublina kroz popularni Temple Bar, preko pitomih okolnih mjesta do nevjerojatnih prizora glavne turističke atrakcije – Cliffs of Moher… Kako je moje putovanje trajalo prekratko za sve užitke koje Irska nudi, sigurna sam da to nije moj zadnji posjet toj zemlji. Do novog susreta, toplo preporučam pregledavanje fotografija uz onu dobru staru ‘Dirty old town’, u tradicionalnoj irskoj izvedbi.

Jadranka Kljajić

No comments yet.