ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izvučene fotografije iz kamere stare 68 godina – Bombardiranje Pearl Harboura

09.12.2010.

Nije li nevjerojatno kako je film mogao trajati tako dugo u kameri a nije se raspao?
Pogledajte fantastične fotografije snimljene prije 68 godina za vrijeme bombardiranja Pearl Harboura. Neki od vas morati će otići u muzej kako bi vidjeli kako je Brownie kamera izgledala?
.
Izvučene fotografije iz kamere stare 68 godina - Bombardiranje Pearl Harboura
.
Fotografije su bile pohranjene na staroj Brownie kameri koja je sve ove godine bila spremljena u podnožju ormara i tek nedavno odnešena na razvijanje filma iz nje.
Fotografije je napravio američki mornar, jedriličar na USS QUAPAW ATF-11O za vrijeme japanskog napada, 07. prosinca 1941.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Japanski zračni napad na Pearl Harbor gdje se na sidrištu nalazio veći dio ukupne američke pacifičke flote počeo je 7. prosinca 1941. u 7,50 h.
.
Taj napad smatra se povodom za ulazak Sjedinjenih Američkih država, koje su do tada u sukobu bile neutralne, u Drugi svjetski rat.
.
Ovaj iznenadni napad koji je uslijedio bez prethodne objave rata, uništio je veliki dio američke borbene flote što je Japancima omogućilo višemjesečnu potpunu prevlast na Pacifiku. Tako je počeo rata na Pacifiku, kao jednim dijelom Drugog svjetskog rata.
.
Istovremeno s ovim napadom, Japanci su otpočeli ofanzivu protiv britanskih i nizozemskih kolonija u Jugoistočnoj Aziji, čime se Drugi svjetski rat doista pretvorio u rat globalnih razmjera.
Pored toga, napad na Pearl Harbor često se smatra i prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili bojne brodove kao dominirajući element bitke.

.

  1. Latentna slika na fotografskom filmu je prezivjela 68 godina, a ja ne dozvoljavam da prodje mjesec dana od kako ispucam film a da ga ne razvijem :) Fascinantan podatak i isto takve fotografije!

    Komentar by Max Juhasz — prosinac 9, 2010 @ 9:41 pm

  2. Nevjerojatne kako je film izdržao tolike godine.Dramatične i tužne fotografije.

    Komentar by Snježana — prosinac 25, 2010 @ 6:09 pm

  3. Vau! Impresivno!

    Komentar by martina23000 — siječanj 10, 2011 @ 6:31 pm