ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložbe Fotokluba Rijeka na Korzu i u galeriji Principij

26.07.2016.

Fotoklub Rijeka je u suradnji s Gradom Rijeka postavio fotografije na riječkom Korzu, a njen drugi dio izložen je u Galeriji Principij. Fotografije s motivom grada Rijeke i mora na Korzu su postavljena je od 27. 7. do 9. rujna 2016., a njen drugi dio postavljen je u Galeriji Principij i njeno otvorenje je u srijedu, 3. 8. u 20 sati i moći će se razgledati do 19. kolovoza 2016.

Izložbe Fotokluba Rijeka na Korzu i u galeriji Principij
 
Fotografije su iz arhive Fotokluba i birane su one koje temom i sadržajem interpretiraju motive grada i motive mora. Ima ih iz ranih 50-ih godina pa sve do najnovijih snimaka, od prije nekoliko dana. Ukupno je izloženo 93 fotografije od 76 autora među kojima su najznačajnija imena iz povijesti riječke fotografije. Ovo je retrospektiva u malom i svojevrsni hommage gradu Rijeci u kojem Fotoklub djeluje kao najstarija fotografska udruga u kontinuitetu od ranih 30-ih godina prošlog stoljeća pa do danas.

Hobistička fotografija, fotografija koja se radi iz strasti, fotografija kao stvaralačka nadopuna dnevnoj dozi života prisutna je od svojih početaka do danas. S ovom novom digitalnom tehnologijom možemo slobodno reći da je fotografija danas neizbježna. Štoviše, poželjni je, općeprihvaćeni, lako dostupni dnevni sadržaj. Ona se i danas najčešće radi iz ljubavi, iz strasti.
Ustvari, fotografija je i nastala, kao i štošta još drugoga u životu, iz znatiželje i prvi su autori, utemeljitelji ovoga novog medija, bili vizionari, entuzijasti koji su fotografiju shvaćali kao stvaralačku platformu. Kako se zanimanje za fotografiju širilo, tako su se počele formirati prve interesne fotografske grupe, sekcije pri nekim većim organizacijama ili društvima različitih provenijencija. Ta ideja stvaranja, ideja hobističke fotografije po prvi se put u Rijeci javlja u Društvu prirodnih znanosti osnivanjem fotosekcije 1897. godine. I kada se članstvo omasovilo, a produkcija bivala bogatija, sekcije su se iz matičnih društava izdvajale i formirale u samostalne fotoklubove.

Tako je i Fotoklub Rijeka nastao iz fotosekcije Planinarskog društva Velebit – podružnica Sušak, davnih tridesetih godina prošloga stoljeća i sve do današnjih dana kontinuirano djeluje afirmirajući fotografsko stvaralaštvo i fotografske autore s ovoga područja.
Danas se Fotoklub Rijeka sa svojim stručnim radom i programskim konceptom profilirao u ozbiljnu instituciju koja je prevladala hobističku platformu i sasvim ozbiljno i kompetentno djeluje u svim aspektima fotografskoga stvaralaštva. Javnim je radom Klub izrastao u referentni centar za fotografsko stvaralaštvo na širemu području.
Fotoklub je osnovao Galeriju Principij s vrlo dinamičnim izlagačkim programom, kao i Sekciju mladih i Sekciju ljubitelja analogne fotografije. Svim je posjetiteljima na raspolaganju bogata biblioteka fotografskih izdanja te muzejska zbirka fotografske opreme i pribora. Redovno se održava osnovna školu fotografije.

Radno vrijeme galerijae radnim danom je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

No comments yet.