ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba aktova i promocija monografije «1/250 sec., F16, XX»

09.03.2016.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe aktova i promociju monografije «1/250 sec., F16, XX», autora Marka Vrdoljaka u MUZEJ MIMARA u četvrtak 10. ožujka, u 19 sati. Na promociji će biti prikazano i preko 150 fotografija iz ove publikacije te kratak film o snimanju aktova.

Izložbe aktova i promocija monografije «1/250 sec., F16, XX»
 
Odabrati motiv žene kao estetski i moralni izazov, ovdje pjesnički i fotografski, znači upustiti se u jednu od najtežih kreativnih pustolovina zbog činjenice što je simbol žene opterećen različitim geografskim, povijesnim i kulturološkim arhetipovima i stereotipovima. Raznorodna značenja koja motiv žene emanira izvan, iznad i pored same fotografske slike to su brojnija što su autorova mjerila bliža realnim odnosima. Da bi izbjegao komunikacijske šumove koji iz svega spomenutog proizlaze, Marko Vrdoljak kontekstualizirao je aktove i lica riječju i slikom (fotografijom) kojima pojačava kontrolu nad asocijacijom gledatelja. Stvorenim okvirima snažnog i jedinstvenog ugođaja građenog na odnosima detalja i cjeline, na grafičkim aluzijama i poetskim invokacijama autor doseže bogatu toplinsku skalu, raskoš osjetilnog i to u crno bijeloj gami i s minimumom boje.

Bilo bi pogrešno ustvrditi da su fotografije ovdje tek ilustracije autorove poezije, njegovih misli i zapisa. Prije bi se moglo reći obrnuto: da su fotografije u trenucima svoga nastanka bile poticaj poetskoj misli. Najtočnije je možda prihvatiti jedinstvenost ovog koncepta u kojem je srećom, autor u svim ulogama koje si je zadao izvrstan; od fotografa-pjesnika i pjesnika-fotografa do redatelja-umjetnika koji je u ovoj knjizi izrazio sjetu, samoću, prolaznost, tugu rastanaka s nadom i vjerom u ljubav. Put tom uzvišenom činu je put žene.

Marko Vrdoljak je majstor svjetlosnih efekata, fotografskih izreza i ugođaja koje stvara i odabire za mjesta gdje odvodi svoje modele na fotografiranje. Krhko, golo, žensko tijelo u zapuštenim prostorima industrijske i povijesne arhitekture djeluje jednako prolazno i neznatno kao i ono stiješnjeno u aleji golemih, bajkovitih, stoljetnih stabala. Sve je prolazno poput iskričavog svjetla na koje nas autor upućuje, i sve se vidi jednako stvarnim kao i nestvarnim. U tom zagrljaju ili hrvanju, motiva i nemotiva, slike i riječi, boje i neboje, fizičkog i duhovnog nema pobjednika. Stvari se odvijaju istodobno.

Zavodljivi pogledi, poze, pokreti i izrazi zagonetki, dvojbi, strahova i razočaranja. Sjenovitost tjelesnih krajolika, iz znojave realnosti vodi u sam vrh imaginacije. Pozornost prelazi s udolina na brda i brdašca, s ispupčenja u koščatu, bradavičastu i žilavu strukturu tjelesnosti čiji je putokaz uvijek erotske naravi. To nisu tijela idealizirane ljepote, gotovo suprotno. Realna tijela uznesena u virtualnost medija. Baletne poze otvorenih i zatvorenih vrata, samosvijest i pomamu, žudnju i prijevaru, zagonetne poglede, otkriva autor gledateljima kao prirodnost u kojoj je sudjelovao ponajprije kao tragač za nedokučivim, onim što iščezava u tren, što se i ovdje, čita i gleda s većim ili manjim uzbuđenjem, u vječnoj potrazi za skrivenim vratima rajskog vrta. Vrdoljak ne dodaje tijelima slutnju, ona su ogoljena u svojoj pojavnosti, da bi im kontekstom podario autorsko značenje i važnost, ovio ih pjesničkim zanosom i poveo u opsesivan lov na zvjezdanu prašinu, kojom nas Posvudašnji milosrdno obasiplje u kratkom trenu bezuvjetne predaje.

Činjenica da je dio prihoda od prodaje ove fotomonografije usmjeren u dobrotvorne svrhe, dapače u korist oboljelih žena, isključuje svaki prigovor o eventualnoj zloupotrebi ženskog tijela za muške, pa makar i umjetničke ciljeve.

Mr. sc. Branka Hlevnjak, prof. povijesti umjetnosti, likovna kritičarka

Dio sredstava od prodanih primjeraka ove publikacije, posvećene ljepoti žene i ženstvenosti kroz pažljivo biranu seriju decentnih aktova, apstraktnih fotografija, portreta, poezije i tokova misli, kontinuirano ćemo uplaćivati na račune udruga «EUROPA DONNA» i «SVE za NJU» koje su dobivši uvid u projekt, pristale na suradnju i primanje ovih sponzorstava.

No comments yet.