ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba Toše Dabca u Sarajevu

13.03.2013.

Dana 04.04.2013. u 20.00h u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu biće otvorena izložba fotografija Toše Dabca. Izložba obuhvata 67 fotografija iz dva Dabčeva ciklusa, ‘Ulice Zagreba’ i ‘Drugi pogled’. Organizator izložbe je Centar za fotografiju, film i multimediju Sarajevo, u suradnji sa Arhivom Tošo Dabac iz Zagreba.

Izložba Toše Dabca u Sarajevu
 
Motivi zagrebačkih ulica, trgova i prolaznika, ovjekovječeni čuvenim Dabčevim Rolleiflex kamerama u vremenskom rasponu od tridesetih do kraja pedesetih godina dvadesetog stoljeća, predstavljaju jedan od najvrjednijih umjetničkih, ali i dokumentarnih, fotografskih opusa na ovim prostorima. Urbane studije Toše Dabca, fokusirane na pojedinačne portrete ili na gradske situacije i trenutke života u tom gradu, osobni su vizualni dnevnik koji prerasta u svevremenu i univerzalnu memoriju. O Dabcu možda ponajbolje svjedoče riječi Mladena Tudora: „Dabac je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija.Njegova je kamera nepodmitljiva, ona je podčinjena vremenu.“

Ovu iznimno vrijednu zbirku, danas vlasništvo Grada Zagreba i Arhiva Tošo Dabac, sarajevska će publika moći pogledati do 25.04.2013. U okviru projekta biće održana i dva predavanja o životu i radu Toše Dabca, te djelovanju i aktivnostima Arhiva Tošo Dabac.

Ovaj kulturni događaj plod je suradnje Centra za fotografiju, film i multimediju Sarajevo i Arhiva Tošo Dabac, koja je rezultirala realizacijom ove vrijedne izložbe. Suradnja kulturnih radnika obje pomenute institucije naišla je na razumijevanje gradskih uprava Zagreba i Sarajeva, koji su financijski i na svaki drugi način podržali provedbu ovog projekta, dajući mu poseban pečat uvrštavanjem izložbe u zvanični program obilježavanja šestog aprila, Dana grada Sarajeva.

No comments yet.