ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija Živka Gattina

17.06.2015.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Živka Gattina, najstarijeg fotoreportera Slobodne Dalmacije i člana Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva, u srijedu 17. lipnja u 23.59h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5.

Izložba fotografija Živka Gattina
 
Otvorenje će uslijediti nakon prezentacije stvaralaštva Živka Gattina u sklopu proslave 72. godišnjice Slobodne Dalmacije u 20h, Meštrovićev Kaštelet-Crikvine.

Izložbu organiziraju Fotoklub Split i Slobodna Dalmacija, a moći će se pogledati do 1. srpnja 2015.

Živko Gattin doktor je agronomskih znanosti u mirovini i prvi fotoreporter lista Slobodna Dalmacija. Živi u Splitu gdje je i rođen 1923. godine. Fotografijom se počeo baviti kao učenik splitske Realne gimnazije. Nakon mature 1942. godine odlazi u partizane. Dobiva press-iskaznicu Slobodne Dalmacije broj jedan. U pojati na Mosoru 1943. tiska prvi broj “Slobodne Dalmacije”, te osniva njezinu foto-sekciju na čelu koje ostaje do svibnja 1945. godine.

Kao prvi fotoreporter “Slobodne Dalmacije” s kolegama organizira izložbe pod nazivom „Narod Dalmacije u borbi za oslobođenje“. Snima Tita u Jajcu, Drvaru i na Visu 1944. i portretira ga. Bilježi akcije svojih suboraca. Snima Tita s Randolphom Churchillom i Saharovim. Portretira američkog novinara Waltera Bernsteina, poznatog holivudskog filmskog i televizijskog scenarista i producenta, prvog novinara koji je intervjuirao Tita i s ratišta izvještavao za američki vojni tjednik “Yank“, a reportaže ilustrirao Gattinovim fotografijama.

Susret sa stočarima u planinama Altaja u Sibiru, 1950. Foto služba - SD 1943. „Sjene“, Vis, 1944. Djevojčice iz Bukovice, 1944.

 
Nakon oslobođenja Živko Gattin odlazi u Zagreb i postaje šefom Centra za fotodokumentaciju Odjela za štampu Sabora RH, prve hrvatske fotoagencije. Ubrzo napušta fotografiju i upisuje Agronomski Fakultet u Zagrebu te odlazi na daljnje školovanje u Rusiju. Karijera fotoreportera bila mu je kratka, no njegov je doprinos utkan u temelje fotonovinarstva.

Olimpijska jola, lučica Labud,  Split,  1942. Bombaš, 1943. Titov govor na  Visu, 1944. Desnt na Hvar, 1944.

 
Godine 1964. vraća se u domovinu, a od 1965. u suradnji sa svjetskim institutima Amerike, Japana, Rusije i Francuske stvara najveći dalmatinski poljoprivredni projekt svih vremena – dolinu Neretve. U mirovinu odlazi godine 1978. i od tada do danas radi na raznim projektima, objavljuje, fotografira i povremeno piše za “Slobodnu Dalmaciju”.

Pozdravimo pljeskom dr. Živka Gattina, koji zbog svojih visokih godina, nažalost, ne može prisustvovati dodjeli priznanja u Zagrebu, ali će ga rado primiti osobno prilikom otvaranja izložbe Hrvatske novinske fotografije u Splitu.

Živko Gattin
 

No comments yet.