ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija ‘Treći element’ u Rijeci

20.11.2012.

Danas, 20. studenog, u 19 sati, u riječkoj Galeriji Principij, otvara se međunarodne izložba fotografija ‘Treći element’. Izložene su fotografije 63 autora koji su odabrani putem međunarodnog natječaja Fotokluba Rijeka na temu ‘Treći element’.

Izložba fotografija 'Treći element' u Rijeci

Voda je u svom manifestnom obliku ponudila ovoj civilizaciji takva ushićenja i ljepote da danas mase ljudi hodočaste na ta mjesta i dive se fenomenu prirode: Plitvice, Nijagara itd. Pak s druge strane, ta ista neodgonetnuta priroda stvara tsunamije koji svakako ostavljaju žestoke posljedice od kojih se čovjek dugo oporavlja.

Svoja razmišljanja o vodi prijavilo je 92 autora iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Australije i Hrvatske koji su se odazvali na međunarodni natječaj Fotokluba Rijeka na temu Treći element. Prijavljeno je 376 pojedinačnih fotografija i 13 kolekcija s 52 fotografije. Ukupno su prihvaćeni radovi od 63 autora i od njih je žiri odabrao 73 pojedinačne fotografije, dva diptiha i jednu kolekciju od pet fotografija. Ideja po kojoj je žiri dimenzionirao svoje kriterije je ta da bi fotografije trebale svojim sadržajem i porukom biti duboko uronjene u dnevnu ili aktualnu stvarnost ove civilizacije po principu da svojim duhom prate aktualno fotografsko stvaralaštvo, te da razumiju društvene procese koji se globalno događaju.

Nadalje, žiri je razmišljao da bi veza fotografske slike s ovim vremenom treba biti izražena kroz jasnu i nedvosmislenu poruku koja govori o temi – vodi kao egzistencijalnom elementu ove civilizacije. Žiri je s pažnjom analizirao i vrednovao fotografije kojima je namjera estetiziranje prostora fotografske slike. Također je prepoznao i radove koji su rađeni u duhu koncepta s mišlju i idejom da interpretiraju vodu kao sveprisutni element. Žiri nije prihvatio niz fotografija koje su odražavale usputno bilježenje scena prirode na način da u njima ne prepoznajemo autorov stav, a niti te fotografije eksponiraju bilo koji oblik originalnosti. Dio autora svoje je fotografije tretirao u kojekakvim programima i alatima za obradu fotografije i tom manipulacijom one su izgubile svježinu i neposrednost fotografskog snimka. Takve fotografije na trenutak bljesnu svojom vizualnom atraktivnošću i to je sve što nude. Taj sloj „blještavila“ nije dovoljan, a nije ni relevantan za vrednovanje fotografskog stvaralaštva.

Žiri u sastavu: Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Rijeke, Iva Prosoli, kustosica Muzeja grada Zagreba i voditeljica Zbirke zagrebačkih fotoreportera, te predavač na Akademiji dramske umjetnosti (Odsjek snimanja) i Borislav Božić, prof. likovne kulture i predsjednik Fotokluba Rijeka te idejni pokretač ovog natječaja, nakon četiri i pol sata analize i pregleda prispjelih fotografija donio je sljedeće mišljene i odluku:

GRAND PRIX dobiva Dejan Miloradov, Novi Sad, Srbija
Nagrada Đoko Milekić dodijeljena je Dragi Labašu, Varaždin, Hrvatska
Nagrada Viktor Hreljanović dodijeljena je Matei Rusak, Varaždin, Hrvatska

Diplome su dobili:
Hrvoje Skorup, Rijeka, Hrvatska
Nika Petković, Rijeka, Hrvatska
Sara Bačić, Rijeka, Hrvatska

Pohvale su dobili:
Zvonko Radičanin, Zagreb, Hrvatska
Željko Maletić, Rijeka, Hrvatska
Linda Blažić Mirošević, Rijeka, Hrvatska
Edvard Primožić, Rijeka, Hrvatska
Ingrid Jerković, Rijeka, Hrvatska
Stanko Toth, Varaždin, Hrvatska
Snežana Lukić, Novi Sad, Srbija
Martina Linić, Rijeka, Hrvatska

No comments yet.