ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija ‘Savezničko bombardiranje Osijeka 1944.’

05.05.2011.

Od 5. do 12. svibnja, u Galeriji Waldinger u Osijeku, može se razgledati izložba fotografija ‘Savezničko bombardiranje Osijeka 1944.’ Otvorenje izložbe je večeras, u 20 sati.
.
Izložba fotografija 'Savezničko bombardiranje Osijeka 1944.'
.
Na poticaj gradonačelnika Grada Osijeka gospodina Krešimira Bubala i uz financijsku potporu Grada Osijeka široj javnosti predstavljamo izbor od 25 povećanih fotografija stradanja Osijeka za vrijeme savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.
.
U fundusu Zbirke fotografija Muzeja Slavonije Osijek, čuva se 186 fotografija nastalih netom nakon bombardiranja grada 14. lipnja 1944. godine. Većinu sačuvanih fotografija, ukupno 125, snimio je tadašnji član Osječkog vojnog komiteta intendantski nadsatnik Radovan Plivelić iz Zagreba, a fotografije su ulijepljene u dva fotoalbuma s uvodnim numeričkim legendama i naznakom ‘Snimanje je vršeno neposredno nakon samog bombardiranja, a djelomično tokom istog dana. ‘Među ostalim fotografijama nema točne datacije ni naznake autorstva fotografija no na rijetkim se poleđinama fotografija nalaze olovkom upisani komentari.
.

No comments yet.