ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija polaznika škole fotografije

26.11.2010.

U Galeriji O.K. – K.U.N.S., Franje Račkoga 24 u Rijeci od 26. studenog 2010. u 20 sati možete pogledati izložbu fotografija polaznike škole fotografije pod vodstvom prof. Borislava Božića. Izložba ostaje otvorena do 03. prosinca 2010.
.
Izložba fotografija polaznika škole fotografije
.
Što danas znaci educirati se u podrucju fotografije? Postavljajuci ovo pitanje imao sam na umu sveprisutnu savršenu digitalnu tehnologiju i pratece informatičke alate. Hoću reći da, bez ikakvog fotografskog predznanja, današnji će „imatelj aparata“ napravit sasvim korektnu fotografiju. Ograničenja nema; kartice za pohranu su sve večeg kapaciteta, a aparati jednostavniji i pouzdaniji za rukovanje. U ovakvom tehničko-tehnološkom okruženju svi stječu dojam da razumiju i znaju fotografirati. Međutim, vrlo brzo, u pregledavanju namnoženih fotografskih slika dolazi do zbunjenosti, do neke vrste zamora. Dakle, mogućnosti aparata i kapacitet kartice omogućili su beskonačno «škljocanje» bez dodatnog troška. To je neka vrst zavođenja ili grubo rečeno «podvale» proizvođaca i trgovaca fotoopremom. Ključni moment je kada taj „zavedeni imatelj aparata“ sjedne za računalo i krene prelistavati beskonačni niz svojih snimaka i kada prođe uzbuđenje i radost prvog «čitanja», počinje kritički sagledavati snimljeni materijal i shvačati da njegove fotografije nisu onakve kakvim ih je on zamišljao, niti onakve kako ih je vidio u trenutku snimanja – aparat ih je drugačije realizirao. I sada nastupa razocaranje i neka vrst snimateljske dezorijentacije. Dogodilo se da su ga proizvođaci i trgovci svojom reklamom uvjerili i on je doista kupio malo savršeno tehnološko čudo, a očekivani rezultat je izostao. Ovo je ključni trenutak kad se odlučuje za fotografsku edukaciju.
.
Dakle, što se desilo sa svim ovim novim snimateljima? Oni nisu razumjeli fotografsku sliku kao likovno djelo i kao medij, a data im je mogućnost da naprave korektnu fotografiju u tehničkom smislu. Pored nerazumijevanja fotografije kao medija i kao likovnog djela, novi snimatelji ne razumiju niti kako funkcionira fotoaparat. Upravo na ovim važnim momentima Fotoklub Rijeka bazira svoju Školu fotografije.
.
Polaznici Škole najprije se detaljno upoznaju s fotoaparatom, njegovim funkcionalnim dijelovima te kako ih suvislo koristiti. Druga faza se temelji na razumijevanju razlika kako to fotoaparat «gleda», a kako ljudsko oko percipira vizualnu stvarnost. Posebna pažnja se posvećuje likovnom aspektu fotografije kroz analize radova relevantnih fotografskih autora te komparirajući fotografiju s drugim područjima likovne prakse. Svaka tema i fotografski problem obrađuje se korak po korak uz personalne savjete. Sastavni dio procesa edukacije su i kontinuirana problemska i tematska snimanja uz redovitu analizu snimljenog materijala. Na ovaj način svaki polaznik ima priliku kod svakog sljedećeg snimanja ispravljati prethodne „greške“ i tako evoluirati u razmišljanju, poimanju i samoj praksi pravljenja fotografskih slika. Sva snimanja za trajanja Škole rade se digitalno, a svi polaznici prolaze i snimanje analognog crnobijelog filma, njegovu kemijsku obradu te samostalno izrađuju crno-bijela povećanja. Za očekivati je, a to tako i jest, da se primijeti razlika, napredak polaznika s početka i na kraju Škole. A kraj je ova izložba fotografija. Medu ovim izlagačima ima imena koja su se već afirmirala u svijetu fotografije. Izložene fotografije su nastale na vježbama u tijeku trajanja Škole. Mnogi polaznici po završetku Škole fotografije učlanjuju se u Klub i tako nastavljaju svoju fotografsku aktivnost.
.
Dakle, sasvim su ozbiljno i potpuno sebe ubacili u fotografski žrvanj strasti. Uz voditelja Škole fotografije suradnici su i članovi Kluba – Istog Žorž, vrsni fotografski autor i Tanja Ljubojević u funkciji voditeljice programa laboratorijske obrade crnobijelog materijala.
.
Valja svakako spomenuti da trenutno tri mlada čovjeka studiraju fotografiju u Zagrebu, Italiji i Americi, a završili su Školu fotografije u Fotoklubu Rijeka.
.
Voditelj Škole fotografije:
Borislav Božic, prof.
.

No comments yet.