ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija Nenada Gattina

08.09.2011.

U osječkoj Galeriji Waldinger, u petak, 9. rujna s početkom u 20 sati, otvara se izložba fotografija Nenada Gattina. Izložba ostaje otvorena do 25. rujna.
.
Izložba fotografija Nenada Gattina u Osijeku
.
Ova izložba dio je monografskog prikaza fotografa Neneda Gattina, priređenog u Galeriji Klovićevi dvori, u lipnju 2006. Također je prikazana u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u Galeriji umjetnina Split, a za Osijek su odabrani njezini najbolji segmenti.
.
Nenad Gattin rođen je u Trogiru, 1930 godine. Osnovnu školu i gimnaziju polazi u Splitu. Od 1952. do 1957. godine studira povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studij, od 1954. godine, radi kao profesionalni fotograf Odsjeka za povijest umjetnosti te počinje snimati umjetničke spomenike na raznim lokalitetima.
.
Njegove fotografije nastaju u suradnji s velikim imenima domaće povijesti i teorije umjetnosti poput Branka Fučića, Cvite Fiskovića, Radovana Ivančevića, Vere Horvat Pintarić, Mladena Pejakovića… i čine temelj glasovitih monografija kao što su Juraj Dalmatinac, Dubrovnik, Radovan, Dioklecijanova palača, Starohrvatska sakralna arhitektura, Istarske freske itd.
.
Iako radi po narudžbi, Gattin svoj posao doživljava kao umjetničko djelovanje, kao stvaralačku interpretaciju spomeničke baštine. Majstor je crno-bijele fotografije s izuzetnim osjećajem za svjetlo, njegov je kadar precizan, kut znalački odabran. Ostavštinu Nenada Gattina čini zbirka od 23.000 negativa, uglavnom spomeničke fotografije. Umro je u Zagrebu, 1988. godine.
.

No comments yet.