ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija dobitnika nagrade ‘Tošo Dabac’ za 2012. godinu

05.04.2013.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija dobitnika nagrade ‘Tošo Dabac’ za 2012. godinu, Marka Vrdoljaka i Erike Šmider, koje će se održati u utorak, 9. travnja 2013. u 19:30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3.

Izložba fotografija dobitnika nagrade 'Tošo Dabac' za 2012. godinu
 

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.
 
Erika Šmider rođena je u Zagrebu 27. siječnja 1942. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost, na Odjelu likovne i tehničke obrade fotografije, 1961. godine.

Ubraja se u prve generacije školovanih fotografa u nas, koji su stručna znanja dobili od istaknutih majstora fotografije: Laure Mizner, Milana Fizija, Vladimira Susića i Aleksandra Kukeca.

Na našoj umjetničkoj sceni aktivno djeluje već pet desetljeća, posvećujući se prvenstveno crno- bijeloj fotografiji (1960.- 1980.), a zatim i fotografiji u boji.

Senzibilizirana na posebnosti svijeta oko sebe, na ljepotu prirode i detalja, na strukture nama nezamjetljivih segmenata, na ljepote modernih arhitektonskih cjelina, a posebno na “crtanje svjetlom”, izgradila je svoj poseban fotografski izričaj, u kojem se izražava ”slikarski”- odnosima svjetla i sjene, bojom, kadriranjem, kompozicijom… otkrivajući nam nepoznati svijet za koji smo mislili da ga poznajemo. Otkrivajući ga s jedne druge strane. Pričajući priče o motivima na način na koji ne očekujemo…

Skupno je, 77 puta, Erika Šmider izlagala na mnogim respektabilnim izložbama i foto-manifestacijama: na svim izložbama Fotokluba Zagreb i na onima svoga strukovnoga udruženja (ULUPUH- Sekcija za fotografiju), kao i na Zagrebačkim salonima, na međunarodnim smotrama fotografije, te redovno na “Mundialu”- međunarodnom salonu fotografije u Rovinju, ali i na svim skupnim tematskim, žiriranim izložbama vezanim uz medij fotografije u nas, a nerijetko i u svijetu. Samostalno joj je organizirano 47 izložbi u prestižnim galerijama, muzejima i klubovima diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Za svoje radove dobila je brojne nagrade i priznanja, od kojih se ističu: Srebrna plaketa “Zagreb” (1961.), Diploma na 10. međunarodnom triennalu fotografije u Zadru (1979.), Pohvala na Salonu fotografije u Dubrovniku (1979.), Brončana plaketa “Zagreb 82” – Muzej grada Zagreba (1982.), Priznanje na “Intergrafici” – Zagreb (1987.), Diploma na Međunarodnoj izložbi “Foto – Mundial”, Rovinj (1998.), Zlatna značka Fotokluba Zagreb (1998.), Diploma 28. Zagreb salona (2000.), Nagrada za kolekciju fotografija na izložbi “Zagreb i Zagrepčani” (2002.), Pohvala za kolekciju fotografija na godišnjoj izložbi “Žene snimaju” (2013.) i Nagrada Tošo Dabac (2012.).

Fotografije su joj objavljene u časopisima “Arhitektura” i “Čovjek i prostor”, u stručnim izdanjima „Stambene zgrade i zgrade za odmor“ (1983.), te „Travnjaci“ autora Nikole Samardžije, u školskim udžbenicima “Riječ hrvatska”, “Hrvatska početnica” i “Hrvatska čitanka” 2, 3 i 4, u “Dječjem atlasu prirode”, u monografijama Mire Ovčačik – Kovačević „Živjeti na tri razboja“ i one Dore Pejačević (autorica Koraljka Kos), te na naslovnim stranicama knjiga “Čekati sjevernije” (Vlado Gotovac), “Proplanak” (Marisa Madieri), “Pjesme za Bosnu” (Rosemary Menzies) i “Glas srca i razuma” (Olga Carević).

U monografiji “Arhitektonski studio 1955-1977” (u kojem studiju je provela 18 godina radeći s poznatim arhitektima- Žarkom Vincekom, Andrijom Čičin-Šajnom, Milom Poletti, Miroslavom Begovićem, Ivanom Geršićem i drugima) objavljene su joj brojne fotografije škola, vrtića i hotela (npr. “Libertas” u Dubrovniku), koje je radila u sklopu arhitektonskih projekata.

O Eriki Šmider recenzije su dosad objavili mnogi poznati likovni kritičari i teoretičari, novinari i esejisti: Juraj Baldani, Josip Depolo, Marija Tonković, Ariana Kralj, Ivan Vitez, Mirjana Šigir, Vladimir Kos, Olga Vujović i drugi.

Umjetnica je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH – Sekcija za fotografiju), Foto-kluba “Zagreb”, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i LIKUM-a. Živi i djeluje u Zagrebu.

Višnja Slavica Gabout, prof.

Marko Vrdoljak je rođen u Zagrebu 1973. g. Vlasnik je tvrtke Five Stars Ltd. u kojoj već preko deset godina radi na promociji hrvatskih ljepota u svijetu, surađujući s mnogim ministarstvima, uredima vlade, veleposlanstvima i kulturnim institucijama.

Do sada je objavio fotomonografije “Zagrebačka županija”, “Nacionalni park Brijuni”, “Nevjerojatna Hrvatska”, “Nerezine”, “Nacionalni park Risnjak”, “Zagreb” i “Lošinj Archipelago”, a trenutno radi i na nekoliko novih fotografskih i filmskih projekata.

Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji tri izložbe: “Nevjerojatna Hrvatska 1”, “Nevjerojatna Hrvatska 2” i “Plavo – zelena Hrvatska” koje čine ukupno 126 fotografija svih dijelova Hrvatske, a kojom se predstavljaju ljepote Hrvatske u svijetu. Vrdoljakova fotografija “Ovčji raj”, snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-og jubilarnog broja “DigitalFoto Magazina” kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa.

Vrdoljak je uz ostale nagrade i priznanja dobitnik i prestižne strukovne nagrade “TOŠO DABAC” za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj za 2012.g. Uz svoj fotografski rad, Vrdoljak je nagrađivan i u video stvaralaštvu unutar kojeg je snimio višestruko nagrađivani film “Pulse of the city – Zagreb”.

Svoje je radove do sada predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini. Češkoj, Belgiji, Latviji …

No comments yet.