ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija Darka Gorenaka

27.11.2015.

Izložba fotografija Darka Gorenaka otvara se u petak, 27. studenoga u 19 sati, u galeriji Zlati Ajngel u Varaždinu.

Darko Gorenak
 
Poznati varaždinski fotoreporter i kroničar gradskog života predstavlja se s petnaest fotografija Varaždina, velikog formata.

Ova je izložba u duhu ovogodišnjeg adventa i odraz je predpraznične atmosfere u gradu, a organizirana je u suradnji s Fotoklubom Sloboda Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca 2015.

Darko Gorenak (1966.) jedan je od najistaknutijih varaždinskih fotografa u posljednja tri desetljeća. Druženje s fotoaparatom započeo je još u djetinjstvu, a prve je novinske fotografije objavio s tek navršenih petnaestak godina. Ubrzo se, u ondašnjem dopisništvu Večernjeg lista u Varaždinu, “zarazio” virusom fotoreportera koji je u njemu ostao do današnjih dana. U Večernjem listu profesionalno radi od 1987. do 2010. godine, kada se posvećuje radu u vlastitom fotografskom studiju i specijalizira se za reklamnu i industrijsku fotografiju. Tijekom profesionalne fotoreporterske karijere radio je i u švicarskom dnevnom listu Der Bund, fotografirao Tanzaniju i Kilimandžaro, snimao za potrebe UNICEF-a, a osobit je trag ostavio i u svjedočenju o zbivanjima u Domovinskom ratu kada je bio i suradnik različitih inozemnih fotoagencija te objavljivao ratne fotografije u vodećim svjetskim dnevnim novinama. Gorenak je i dugogodišnji fotograf HNK u Varaždinu te službeni fotograf Arene Varaždin. Kao osvjedočeni zaljubljenik u Varaždin i njegovu okolicu zabilježio je tisuće fotografija s turističkom tematikom pa niz godina objavljuje u turističkim publikacijama grada i županije. Već desetak godina redovito objavljuje autorske kalendare i razglednice s motivima iz života Varaždina i Varaždinske županije. U bogatom fotografskom opusu Darka Gorenaka vrijedi izdvojiti da je 2011. godine u vlastitoj nakladi izdao fotomonografiju “Istina jednog vremena” – fotografije iz Domovinskog rata i s njom je postao finalist prestižnog natjecanja Photodays u Rovinju 2012. godine, a u protekloj godini, 2014., također u vlastittoj nakladi izdaje još dvije fotomonografije “Varaždin” i “Lepoglava”. Autor je i fotografija u monografijama: Varaždin – putovanje u prošlost, Let iznad vremena, Leteći vremeplov i druge. Značajan je i njegov fotografski doprinos u monografijama pojedinih poduzeća kao što su: Zračna luka Zagreb, Radnik Križevci, Zagorje Tehnobeton, Varkom ,Termoplin i Parkovi iz Varaždina . Surađivao je i u izradi više kataloga, prospekata i drugih publikacija te izlagao na više samostalnih i skupnih izložaba. Član je Zbora profesionalnih fotoreportera Hrvatske i fotokluba Sloboda iz Varaždina.

No comments yet.