ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija Bachrach & Krištofić

15.12.2010.

U Modernoj galeriji, u petak, 17. prosinca s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija autorskog para Bachrach & Krištofić pod nazivom ‘Prisjećanje / Ponavljanje, Izbliza i osobno II’. Izložba ostaje otvorena do 27. prosinca. Na izložbi će biti predstavljeno devet fotografskih diptiha u boji. Fotografije su nastale u razdoblju od 1981. – 2010. godine.
.
Izložba fotografija Bachrach & Krištofić
.
vrijeme: 17.12.2010. – 27.12.2010.19,00
mjesto: Zagreb; Moderna galerija, Andrije Hebranga 1
url: http://www.moderna-galerija.hr
.
Ova izložba je nastavak izložbe ‘Izbliza i osobno’, koja je održana u studenom u Galeriji ULUPUH –a, na kojoj su izloženi radovi vezani uz temu memorije kuće, mjesta stanovanja, kao proširenog tijela. Ovaj puta na fotografijama su tijela/tijelo izloženi pogledu, vremenu, trošenju.
.
U ciklusu Prisjećanje i ponavljanje… Sanja i Mario izlažu se mjerom pogleda, rituala snimanja onoga ispred i iza objektiva. Suprotstavljajući i uspoređujući relativnu relaciju prostor-vrijeme, ostvaruju usporedno, usklađeno i pokatkad sukobljeno parove fotografija Sanjina nagog tijela, otkrivajući unutar zidova vlastita boravišta sve mijene koje donosi vrijeme na stvarima i predmetima njihova doma, na koži, grudima, licu žene. Te fotografije prožete su polaritetima i sjetnom nostalgijom.
.
Za generacijsku publiku poput okusa začina. Na desnom paru računalno filtrirane i visokoestetizirane susljednosti imaginarne pozadine (fotografija Uvijek ostaje ono nevidljivo, 1986–2010) Sanjino lice posjeduje snagu i izražajnost Mariove privatne glumice, podsjećajući na Gloriju Swanson u Bulevaru sumraka (Billy Wilder, 1950), na glumičinu svojstvenu karakternu ljepotu dok gleda svoje nijeme uloge, želeći povratiti prošlo vrijeme…Željko Marcijuš, kustos izložbe
.
Mario Krištofić (Zagreb, 1957.) profesionalni fotograf, studirao snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Od početka 80-ih bavi se umjetničkom i komercijalnom fotografijom.
.
Sanja Bachrach-Krištofić (Zagreb, 1961.), grafička dizajnerica, studirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu, diplomirala pri Centru za ženske studije u Zagrebu. Djeluju u zajedničkom studiju Bachrach & Krištofić baveći se komercijalnom (CD ovitci, kazališni plakati, knjige, vizualni identiteti) i umjetničkom (autorske knjige, samostalne izložbe) produkcijom s područja grafičkog dizajna i fotografije, kao i studijskom, portretnom i akt fotografijom.
.
Sudjelovali su u organizaciji i realizaciji više izložbenih koncepcija i radionica.Članovi su ULUPUH -a, HZSU i HDLU. Sudjelovali su na šezdesetak skupnih izložbi i održali više od trideset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Finalisti natječaja za najbolje oblikovanu knjigu Lice knjige, 2008. Više puta finalisti nagrade Porin za najbolje oblikovanje CD-a.
.
Na Trećem skupu propagandista Hrvatske 1995. dobili su posebno priznanje za kreativnost u grafičkom dizajnu (vizualni identitet Dana hrvatske fotografije 1994. i Photoworkshop Brač ‘94). Priznanje Diamond Award Music Festivala uručeno im je u kategoriji najbolje svjetske studijske rock fotografije (Antwerpen, 1989.). Osvojili su prvu nagradu i realizaciju na natječaju za vizualni identitet 20. salona mladih (Zagreb, 1988.). 2008. godine objavljena je im je fotomonografija ‘Dvostruka igra’ autorice Sandre Križić-Roban.
.

No comments yet.