ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba fotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

12.10.2012.

Narodno sveučilište Dubrava poziva vas na otvorenje izložbe fotografija s 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best koje će se održati 15. listopada 2012. od 19 sati u predvorju galerije Vladimir Filakovac u Kulturnom centru Dubrava. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Izložba fotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d' Best

Valja reći da je ovogodišnji, 16. po redu zagrebački ulični festival Cest is d’ Best bio je ambiciozniji i opširniji od prethodnih, kako u glazbenom, likovnom i zabavnom, tako i u takmičarskom programu. U kulturno-zabavnom programu tijekom sedam dana i večeri, odnosno od 31. svibnja do 6. lipnja nastupilo je više stotina profesionalnih izvođača iz cijeloga svijeta koji su demonstrirali svoje performerske, glazbene, likovne, plesne i sportske vještine. U takmičarskom dijelu programa, organizator je otvorio čak četiri natječaja, među kojima i tradicionalni natječaj za najbolju fotografiju festivala pod nazivom: Najfotografija 16. Cest is d’ Besta. Tema natječaja bila je prostor, motivi i događanja na 16. Međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’ Best.

Natječaj je bio otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalne fotografe iz cijeloga svijeta, dakle za stanovnike i goste Zagreba, a fotografije su se primale isključivo u digitalnom obliku. Organizator natječaja za najbolju fotografiju festivala, pored dokumentiranja događanja na festivalu, imao je za cilj i promociju fotografije, posebno dokumentarne, kao medija koji je sve više nazočan i značajan u našem društvu. Ujedno se željelo potaknuti građane Zagreba i njihove goste, a posebno članove fotografskih udruga, da se fotografijom još svestranije i kreativnije bave. Jer fotografiranje trebalo bi biti je stvaralački čin i nije dovoljno samo „škljocnuti“ a fotografija će doći sama po sebi.

Na natječaj se javilo 36 natjecatelja s 258 fotografija. Dvostupanjskim procesom odlučivanja Ocjenjivački sud je odabrao 50 najuspješnijih fotografija od 22 autora za izložbu, od kojih je deset pobjedničkih, kojima je dodijelio nagrade i pohvale. Nagrađeni i pohvaljeni radovi ističu se od ostalih radova prije svega po dokumentarnim, ali i po estetskim vrijednostima, tehničkoj perfekciji, po osebujnom pristupu i visokoj likovnoj kulturi autora.

Entuzijazam i rad organizacijskog tima: Dijane Nazor, Čedomila Grosa, Biljane Knebl i Senke Jurković Gros, kao i ozbiljnost, stručnost i odgovornost žirija, doprinjeli su visokom kvalitetu organizacije natječaja, žiriranja i pripreme izložbe i njenih promotivnih materijala. Ocjenjivački sud, koji je bio sastavljen od dobrih poznavatelja fotografije kao medija, imao je visoke i ujednačene kriterije, pa je time odabrao najbolje od najboljih fotografija za nagrade i omogućio posjetiteljima izložbe, da vide najbolje od prispjelih fotografija na natječaj.

Na kraju, valja posebno pohvaliti i istaći gostoprimstvo domaćina izložbe – Galeriju Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13, a posebno gospođu Andreu Zavorović, izvršnu direktoricu Uprave Hrvatske pošte, koja je prigodom svečanosti otvaranja izložbe i dodjele nagrada istakla zadovoljstvo što se Hrvatske pošte i na ovaj način uključuju u programe manifestacija međunarodnog uličnog festivala i time daju svoj doprinos u promociji kulture i umjetnosti u gradu, pa i šire.

Vinko Šebrek, AFIAP
Predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja:
Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

Prva nagrada, Špoljar Vesna - Sestre Druga nagrada, Gavranić Tina - Gravity challenge Treča nagrada, Gržin Darko - Reuben 1 Gran prix, Duval Julien - Loptica u oku
Gran prix, Duval Julien - Reuben i Ban Gran prix, Duval Julien - Naglavačke Pohvala, Radaković Mario - U elementu Pohvala, Radičanin Zvonko - Ples sjena

No comments yet.