ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba dobitnika nagrade ‘Tošo Dabac’ za 2013. godinu

25.04.2014.

Pozivamo vas, dragi prijatelji, na otvorenje izložbe povodom dodjele nagrade ‘Tošo Dabac’ u utorak, 29. travnja 2014. u 19.30 u galeriju Fotokluba Zagreb. Dobitnici nagrada za prošlu godinu su Neda Rački i Ranko Dokmanović.

Izložba dobitnika nagrade 'Tošo Dabac' za 2013. godinu
 
Izložba je otvorena do 13. svibnja 2014. godine i može se pogledati radnim danom od 9 do 17 sati (osim utorkom), a utorkoma od 9 do 15 sati i od 19 do 21 sat.

RANKO DOKMANOVIĆ

IZ KATALOGA:
Od stava do fotografije

“Nije umjetnost u svakoj pojedinoj fotografiji koju snimim. Umjetnost je u cjelokupnom stavu o svemu što vidim.” (Ranko Dokmanović)

Od svoga stava, koji jedini obuhvaća svu širinu i svu raznovrsnost njegova rada, koji već teče blizu pola stolje­ća, polazi i u koncepciji svoga predstavljanja u povodu dodjele ugledne nagrade „Tošo Dabac”.

Ako baš ne primjerci svih ključnih trenutaka njegova opusa, onda barem neki koji podsjećaju na raznovrsnost zanimanja i pristupa, njemu osobno dragocjeni i bitni. Od fotografija iz sedamdesetih do fotografija iz novoga stoljeća. Crno bijela i kolor fotografija, rigidna i konceptualna, lirska i barokna, geometrizirana i enformelna, u gaćama i bez gaća…

Više je riječ o nizanju motiva i oduševljavanju prizorima, negoli o mistificiranju zanata i umijeća. Svakako nije riječ o fotografiji s „veliko F”.

Ranko Dokmanović doista nikad ne mistificira, ne gradi stil i ne trudi se oko prepoznatljivosti vlastita pristupa. Intelektualac među fotografima, neformalan među formalnima, umjetnik među „kompjuterašima”. Onaj koji hoda i gleda, divi se i snima. Stijene uz more, oplatu broda, interijere i tavane istarskih kući­ca, industrijsko smeće, opipljivost pop-arta i prštavilo op-arta.

Ne treba zaboraviti ni njegov odlazak među izmučene i priti­snute raznim teretima u bolnici u Kamporu na Rabu, kao i po­vratak Lici i oduševljenje Teslom, kao i gromovima i munjama u slikovitoj prirodi nabijenoj elektricitetom.

Ervin Dubrović

————————————————————-

NEDA RAČKI – portret laureata nagrade Tošo Dabac za fotografiju

IZ KATALOGA:
Stvarnost kao interpretacija

Neda Rački, članica Fotokluba Zagreb i fotografske udruge Fotogard iz Zagreba, i Ranko Dokmanović, profesionalni fotograf iz Rijeke ovogodišnji su dobitnici fotografske nagrade „Tošo Dabac“. Nagrade su dobili za iznimna stvaralačka ostvarenja i doprinos promociji i afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u dužem vremenskom razdoblju. Riječ je prestižnoj nagradi koju je Fotoklub ustanovio 1975. godine, kao trajan spomen na Tošu Dapca, svog dugogodišnjeg predsjednika i jednog od najznačajnijih, najsvestranijih, najpriznatijih i najuvaženijih hrvatskih fotografa koji je izvršio velik utjecaj na razvoj hrvatske i tadašnje jugoslavenske fotografije. Mnogim fotografima Tošo Dabac bio je tada i danas je uzor.

Ovu prestižnu nagradu ovim istaknutim autorima dodijelio je stručni žiri Fotokluba Zagreb, a bit će im uručena u utorak 29. travnja ove godine prigodom otvorenja njihovih samostalnih izložbi fotografija u Galeriji Fotokluba Zagreb, koje su priređene za tu prigodu.

Neda Rački je jedna od najuspješnijih i najnagrađivanijih članica Fotokluba Zagreb na natječajima i žiriranim izložbama fotografije doma i u svijetu. Osvojila je, u relativno kratkom vremenu od kada se ozbiljnije bavi fotografijom, najveći broj nagrada u novijoj povijesti fotografije Fotokluba Zagreb. U razdoblju od listopada 2007. do danas sudjelovala je na 173 salona fotografije pod visokim pokroviteljstvom FIAP – Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, na 26 Salona pod pokroviteljstvom drugih međunarodnih asocijacija (PSA; UPI), na 14 nacionalnih salona i 12 klupskih natječajnih izložbi. Fotografije su joj primljene na Salone u 52 zemlje svijeta. Ukupno ima 574 primanja i 40 različitih nagrađenih fotografija na spomenutim salonima.
 

Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu

 
Od mnogobrojnih nagrada koje je dobila na salonima u zemlji i svijetu za svoje fotografije i stvaralaštvo spomenimo samo najznačajnije, odnosno one koje su autorici najdraži. Prvi natječaj na koji se je prijavila bio je „Tourphoto 2007.“ u organizaciji Fotokino kluba Drava iz Đurđevca gdje su joj primljene dvije fotografije i obje su bile izložene na izložbi u Koprivnici. Već iduće godine na „Tourphoto 2008“ njena fotografija „Kad hodočasnici odu“ dobija pohvalu i nalazi se na plakatu izložbe. Iste godine Turistička zajednica Zagreba raspisala je natječaj za najbolju fotografiju na temu turizma na kojem osvaja treću nagradu i novčanu nagradu od 700 kuna, a sljedeće godine klupskom natječaju „Najfotografija“ dobijava pohvalu za fotografiju „Put u snove“.

Njeni snovi počeli su se upravo te 2009. godine ostvarivati kroz njeno sudjelovanje na svjetskim i domaćim salonima fotografije pod visokim pokroviteljstvom FIAP-međunarodne federacije fotografske umjetnosti uz pravu žetvu medalja, pohvala i drugih priznanja za brojne fotografije koje je na njima dobila. Prvi salon na kojem su joj primljene dvije fotografije bio je salon „Ecological Truth“ u Zaječaru u Srbiji, a prvu međunarodnu nagradu dobila je u Španjolskoj na Salonu „Memorial Maria Luisa“ za fotografiju „Svisci rado slušaju bajke“.

Zatim slijede godine u kojima osvaja nagradu za nagradom na FIAP-ovim i drugim salonima fotografije. Prva FIAP-ova nagrada u 2010. godini bila je “Honorable mention“ za fotografiju „Mali svjetovi“ u na izložbi „Greater Lynn International Dual Projection Exhibition„ u SAD-u i FIAP –ova brončana medalja za istu fotografiju na salonu „5th Malta International Photographic Exhibition“ na Malti. Ova je fotografija dobila ukupno 10 nagrada.

Njena najnagrađivanija fotografija je fotografija pod naslovom „Dancing on the stairs“ s ukupno 16 nagrada. Od svih nagrada za rečenu fotografiju najdraža joj je zlatna medalja i Grand Prix na „XXXIX Trofeo GIPUZKOA Internacional 2011“ u Španjolskoj u vidu skulpture teške čak 5 kg, rad poznatog španjolskog kipara Nestora Basterretxea, a fotografija je bila objavljena i na naslovnici kataloga izložbe.
Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu
 
I kad je mislila da joj se više ništa tako dobrog ne može dogoditi, uslijedila su nova ugodna iznenađenja. U 2012. godini dobila je zapaženu nagradu Grand Prix za fotografiju „Sasvim običan dan“ na Međunarodnoj izložbi “Grad i voda, voda i grad” u Rijeci i organizaciji Fotokluba Rijeka. Uz ovu nagradu dobila je i praktičnu nagradu – sedmodnevni boravak u Rijeci, fotografiranje Rijeke i nakon toga njena samostalna izložba pod istim nazivom u Rijeci, koju je priredila 2012. godine.

Do sada je priredila pet samostalnih izložbi fotografije: izložbu u sada već kultnom „LP“ kafiću u Zagrebu pod nazivom „Mali svjetovi“ (2011); izložbu „Sasvim običan dan“ u Rijeci (2012) i izložbu „Enigma varijacije“ u Fotoklubu Zagreb 2013, godine. Dvije izložbe priredila zajedno sa Zvonkom Radičaninom, obje s temom planinske fotografije: „U pohode vrhuncima“ u Galeriji „Oblok“ Knjižnice u Sesvetama (2011) i „Savojske Alpe“ u kafiću „LP“ 2013. godine.

Fotografije objavljuje u časopisima posvećenim fotografiji, a fotografija „Između linija“ na naslovnici je zbirke pjesama „Usporeno pravolinijsko kretanje“ bosanskohercegovačke pjesnikinje Suzane Lovrić. Neke od fotografije objavljene su joj na naslovnicima kataloga i plakatima izložbi na kojima je bila nagrađena. Kao članica žirija sudjelovala je u žiriranju FIAP-ovih salona – „1st Portrait Circuit – Zajecar“, Srbija ( 2012) i „International Photo Competition “Streets 2012” Kumanovo, Makedonija (2012). U svibnju ove godine na velikoj FIAP-ovoj izložbi „Fotografska umjetnost žena u FIAP-u“ (Montevarchi, Italijja) sudjeluje sa fotografijom „Mali svjetovi.“

Početkom 2013. godine stekla je počasno zvanje EFIAP/b (Excellence Fédération Internationale de l’Art Photographique, bronze) koju joj je dodjelila Međunarodna federacija fotografskih umjetnosti, a ove je godine stekla uvjete za EFIAP/silver. Članica je Upravnog odbora Fotokluba Zagreb, voditeljica njene izložbene sekcije i članica Umjetničkog savjeta kluba.

Kada promatramo njen stvaralači put, razvoj i postignuća, možemo reći da su oni plod nje same potpomognute stvaralačkim ozračjem u Fotoklubu Zagreb. To stvaralačko ozračje, discipliniranost i stvaralaštvo se posebno ogleda kroz ostvarivanje likovnih programa, a naročito kroz djelovanje izlagačke sekcije kluba koja unosi zamjetnu živost i stvaralačku produktivnost članova kluba.

Fotografija je bivstvo njenog života i stvaranja. Neda Rački ne razumije i ne stvara fotografije samo kao dokumentarno i dokumentacijsko sredstvo, već prije svega kao stvaralački medij. Otuda njene fotografije nisu jednostavna preslika stvarnosti i svijeta oko nas, one su rezultat njenog promišljanja i njene unutarnje interpretacije. Uživa u fotografiranju, razmišlja i promišlja fotografiju, uči, ekspermentira i sklada. Neda Rački nikada nije razmišljala da je tako uspješna poradi prirođenih osobina o talentu, koji možda drugi nemaju, već primat dalje radu i učenju.
Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu
 
Upravo ta radost stvaranja i uživanje je tajna njenog uspjeha, o čemu će reći: „Ja ne režiram svoje fotografije, ne razmišljam o tome što bih snimila ili što moram snimiti. Ja „putujem“, da ne kažem „hodam“ s aparatom u ruci i fotografiram. Ponekad je to stotinjak fotografija, obično kada sam prvi puta u nekom gradu, a ponekad tek nekoliko fotografija. I nisam nesretna ako od svega snimljenoga ne poželim niti jednu fotografiju odabrati i pokazati ju u javnost. Ne znači da fotografije nisu dobre ali moraju biti zbog nečega malo drugačije, zanimljivije, moraju se svakako izdvajati ili od mojih do tada snimljenih ili od već sličnih viđenih kod drugih autora. Najviše me zanima život, a budući da sam gradsko dijete taj se život svodi prvenstveno na život ulice. Izlazak na ulicu s fotoaparatom za mene predstavlja intimno putovanje kroz vrijeme i prostor, a ja na tom putovanju fotografiram ono što se meni čini da je važno, što me u jednom trenutku zaokupilo toliko da sam morala pritisnuti okidač i zbog sebe zadržati u fotoaparatu taj trenutak. Ponekad je to neki neobičan ili baš običan prizor, neko lice ili detalj, ponekad samo atmosfera, a ponekad priča koju samo ja prepoznajem kao svoju, kao prošlost ili željenu budućnost“.

Neda Rački je ostala vjerna life, planinskoj i ekspermentalnoj fotografiji, gdje primat daje uličnoj fotografiji uz njihovu stalnu likovnu i tehničku nadgradnju i obogaćivanje. Kada je riječ o tehničkoj nadogradnji naravno da postoje i mnogi autori koji posjeduju veće tehničko znanje i vještinu od Nede Rački, ali oni i pored toga ne ostvaruju tako visoke i vrhunske rezlltate. Neda posjeduje nešto što drugi nemaju. Ono što je posebno ističe i izdvaja od drugih fotografa je jednostavnost i čistoća u formi i jasnost poruke u sadržaju njenih fotografija. Ta njena određenost i čvrsta opredjeljenost se vidi i kod njenog izbora teme i područja stvaranja i stalnu nadogradnju njenog likovnog izraza koji je originalan, poseban i jedinstven.

To je njezin put ka uspjehu koji ju je doveo do vrha najuspješnijih fotografskih stvaralaca i do prestižne nagrade «Tošo Dabac», svojevrsnog fotografskog Oskara Fotokluba Zagreb.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

Neda Rački - dobitnica nagrade Tošo Dabac za 2013. godinu
Katalog izložbe možete pogledati na linku www.fotogard.com/vijesti/Dabac_2014-01.pdf
 

No comments yet.