ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izložba dobitnika AFIAP zvanja

09.10.2012.

U utorak 9. listopada 2012. u 19:30 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, Zagreb, otvorenje je izložbe fotografija dobitnika FIAP zvanja AFIAP (Artiste FIAP). Zvanje su dobili sljedeći članovi Fotokluba Zagreb: Renato Pejković, Željko Krčadinac i Božidar Kasal. Izložba se može pogledati do petka 19. listopada 2012. u radno vrijeme kluba.

Izložba dobitnika AFIAP zvanja

O autorima:

Mr. sc. Božidar Kasal rođen je 1948. godine u Zagrebu. Završio je Sedmu gimnaziju u Zagrebu, a zatim je diplomirao atomsku i molekularnu fiziku na PMF-u. Magistrirao je na području kontrole kvalitete u optici, izradivši uređaj za mjerenje MTF funkcije fotografskih objektiva i uređaja za noćno snimanje. Najprije se kao stipendist Instituta Ruđer Bošković zaposlio u Institutu, a od 1978. godine radi na Rebru u Nuklearnoj medicini, zadužen za kontrolu kvalitete uređaja za stvaranje medicinskih slika. O kvaliteti slika i danas predaje na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je na funkciji Voditelja Službe za zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb.
Božidar Kasal je, kao i većina drugih foto umjetnika, naučio fotografirati zahvaljujući ljubavi prema fotografiji, stalnom učenju i neumornom radu. Fotografijom se počeo baviti još u gimnaziji, kad je na Republičkom takmičenju iz fizike dobio kao nagradu svoj prvi fotoaparat.
Premda je gotovo cijeli život vezan uz fotografiju (bio je voditelj foto-laboratorija u gimnaziji, pa u vojsci, na Ruđeru, u bolnici Rebro), nikad nije bio član fotografske udruge, sve do 2007. godine kad je postao član Fotokluba Zagreb. Sudjelovao je na sedamdesetak natječajnih izložbi u svijetu te je dobitnik više nagrada i pohvala.
U početku bavljenja fotografijom, slikao je portrete u crno-bijeloj tehnici koje je sam razvijao i izrađivao slike. Kasnije radi i dijapozitive u boji snimajući putopisnu fotografiju. Naročito su ga zaintrigirali detalji arhitekture i etno-baština pojedinih zemalja, posebno Hrvatske. Pored putopisne i ulične fotografije, koju najviše voli, rado fotografira i staru arhitekturu, krajolike, detalje, a posebno portrete.
Dosad je imao šest samostalnih izložbi fotografije. Sudjelovao je u izradi fotomonografije otoka Brača, u kojoj mu je objavljeno 17 fotografija.
U svibnju 2011. dobio je zvanje AFIAP. Živi u Zagrebu.

Renato Pejković (Zagreb, 1964.) hrvatski je dizajner i fotograf. Posjeduje izraženi senzibilitet za socijalnu tematiku koja na neki način oblikuje njegovo fotografsko razmišljanje. Njegove fotografije su najvećim dijelom rezultat pažljivog promatranja i instinkta.
Nikad u potpunosti zadovoljan, uvijek u pokretu i potrazi za novim impresijama. Svojom strašću prema socijalnoj i dokumentarnoj fotografiji te nadahnuću u jedinstvenim trenucima, skrivenim emocijama i istini, promatraču nudi potpuno definiranu fotografiju.
Nije mu strano ni oblikovanje fotografskih elemenata u digitalnoj komori. Rezultat su kreativne fotografske inovacije što ih nudi suvremena digitalna tehnologija.
Dolaskom u Fotoklub Zagreb 2006. godine, više pozornosti pridaje umjetničkoj fotografiji. Tu započinje izlagačku karijeru aktivnim sudjelovanjem na žiriranim izložbama natječajnog karaktera.
Do sada je izlagao na preko osamdeset nacionalnih i međunarodnih izložbi od kojih je četrdesetak bilo pod pokroviteljstvom International Federation of Photographic Art (FIAP) i Photographic Society of America (PSA). Za svoj rad je primio petnaestak nagrada i priznanja.
Zvanje AFIAP (Artist FIAP) stiče 2010. godine. Član je FIAP-a (Federation Internationale de l`Árt Photographique), Fotokluba Zagreb i pridruženi član CroArtPhoto kluba.

Željko Krčadinac rođen je 1935. u Zagrebu, po struci je profesor geografije.
Radio je kao komercijalist i propagandist u zrakoplovnim kompanijama, a od 2002. je u mirovini.
Prvi tečaj crno-bijele fotografije završio je u Fotoklubu Zagreb još 1954. godine i odmah dobio prvu nagradu na prigodnoj izložbi fotoamatera-početnika. Iako se nakon toga, sve do mirovine, nije natjecao na izložbama fotografija, cijelog se života, preko 50 godina, nastavio pasionirano baviti fotografiranjem.
Rezultat toga je mnoštvo objavljenih snimaka u fotomonografijama, udžbenicima, kalendarima, magazinima, prospektima, razglednicama i slično, kao u konačnici i ova izložba. Budući da je kao dugogodišnji činovnik zrakoplovnih kompanija proputovao mnoge zemlje na svim kontinentima, posjeduje i obiman arhiv geografsko-turističkih snimaka iz Hrvatske i svijeta. Pretežno su to dijapozitivi u boji, a u novije vrijeme i digitalni snimci.
Za ovu je izložbu autor je napravio uglavnom izbor iz serije fotografija koje su sve snimljene s iste lokacije – prozora ili balkona stana u kojem živi već više od 50 godina. Bilježeći razna događanja u tako dugačkom vremenskom periodu stvorio je svojevrsni dokument specifičnog prostora s jedinstvenim pogledom iz gornjeg rakursa.
Član je Fotokluba Zagreb, FK Croart i udruge Fotogard.
Kao umirovljenik od 2005. godine započinje s aktivnim izlaganjem na domaćim i međunarodnim fotografskim Salonima i to s dosta uspjeha. Tako je 2011. godine stekao počasno zvanje AFIAP, a ove godine ispunio uvjete i za EFIAP. Autor je više samostalnih izložbi.

No comments yet.