ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Izabrana je pobjednička fotografija World Press Photo natjecanja

17.02.2011.

Međunarodni žiri 54. World Press Photo natjecanja izabrao je fotografiju autorice Jodi Bieber iz Južne Afrike kao World Press Photo of the Year 2010.
.
Izabrana je pobjednička fotografija World Press Photo natjecanja
.
Portret Bibi Aisha nagrađen je i prvom nagradom u kategoriji pojedinačnih Portreta u ovogodišnjem izboru. Snimljen je za magazin Time i 9. kolovoza izašao je na naslovnici.
.
Jodi Bieber - pobjednička fotografija
Nagrađena fotografija pokazuje portret 18 – godišnje žene Bibi Aisha iz Oruzgana u Afganistanu, koja je pobjegla iz kuće svog muža natrag u obiteljski dom, žaleći se na nasilno ponašanje. Jadne noći došli su Talibani koji su zahtijevali da se Bibi izvede pred lice pravde. Nakon što je talibanski komandant izrekao kaznu njezin zet ju je držao dok joj je muž odrezao uši a potom i nos. Bibi je bila napuštena kad su je spasili dobrovoljci i američka vojska. Nakon nekog vremena provedenog u ženskom izbjegličkom kampu u Kablu odvezena je u Ameriku gdje je dobila stručnu pomoć i rekonstruktivnu plastičnu kirurgiju. Bibi Aisha danas živi u SAD-u.
.
Jodi Bieber je već dobila osam World Press Photo nagrada i tek je drugi fotograf iz Južne afrike koji je dobio najviše odlikovanje na natjecanju. Bivši je sudionik World Press Photo Joop Swart Masterclass odakle sa vratila kao pobjednik u 2010. Fotografkinju Bieber zastupa Institute for Artist Management and Goodman Gallery.
.
Zaključak žirija
Predsjednik žirija David Burnett ovako je opisao pobjedničku fotografiju: „To bi mogla biti jedna od onih fotografija za koju kažemo ‘znaš onu fotografiju djevojke sa….’, a vi točno znate o kojoj se fotografiji radi. Takvih fotografija je jako malo, možda desetak u našem životnom ciklusu.
Član žirija Ruth Eichhorn ovako komentira: „To je zaista jaka fotografija koja šalje snažnu poruku u svijet. Oko 50% ženske populacije živi u teškim uvjetima i izložene su nasilju. Ova je fotografija snažna zbog dostojanstvenog pogleda mlade žene.
Član žirija Vince Aletti kaže: „To je sjajna fotografija, drugačija, zastrašujuća. Govori toliko puno, ne samo o ovoj ženi, nego o ženama diljem svijeta.
Član žirija Aidan Sullivan govori: “Jedan dio onoga što World Press Photo natječaj čini je da se slika prenese široj publici, publici koja će se pitati zašto? I ova fotografiju tjera ljude da se pitaju: “Gdje je to u svijetu …?” “Što se događa …?” “Što se dogodilo …?” Po meni, ovo je slika koja postavlja jako važna pitanja.
.
Statistika natječaja 2011
Žiri je dodijelio nagrade u devet tematskih kategorija. Nagrade su otišle u ruke 55 fotografa u 23 različite države: Australia, Bangladeš, Brazil, Kanada, Kina, Danska, Francuska, Njemačka, Haiti, Hong Kong, Mađarska, India, Indonesia, Irska, Israel, Italia, Mexico, Nizozemska, Poljska, Somalia, Južna Africa, Španjolska i SAD.
Ove godine je prijavljen rekordan broj od 108.059 fotografija na natjecanje. Broj fotografa koji su sudjelovali je 5.847, koji predstavljaju 125 različitih država.
.
Poslušajte reakciju pobjednice Jodi Bieber kad ju je nazvao World Press Photo direktor da je obavijesti da je njena fotografija izabrana kao World Press Photo of the Year 2010.
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_media_gallery&area=showGallery&task=view&id=42&Itemid=56&bandwidth=high
.

No comments yet.