ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi

13.03.2014.

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u petak 14. ožujka u 20h, otvara se izložba fotografija mladog zadarskog fotografa Ivice Ivčevića pod nazivom ‘Istanbul – Kratki rezovi’. Izložba će biti otvorena do 31. ožujka 2014.

Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi
 

Svjedoci smo kako su mnogi gradovi svijeta ujedno i turističke destinacije, a gdje ima turista tu ima i puno fotoaparata što ujedno implicira da ima i puno fotografa, naročito danas u vrijeme postindustrijskog napretka i sveopće digitalizacije kako fotografske slike, tako i ljudskog uma. Demokratizacija fotografiranja donijela je mnoge dobre stvari ali i one loše, stoga će mi Vilém Flusser, kao svojevrsan autoritet i cijenjeni teoretičar biti od male pomoći pri pisanju ovog teksta. On je u svojoj knjizi “Filozofija Fotografije” za demokratizaciju fotografije rekao; “Danas gotovo svatko ima foto-aparat i njome škljoca. Onako kao što je gotovo svatko naučio pisati i proizvoditi tekstove. Tko zna pisati, zna i čitati. Onaj tko, međutim, zna škljocati fotografskim aparatom, ne mora obavezno znati i dešifrirati fotografije.” U ovoj rečenici leži razlika između fotografa i turista, ili pak fotografa i fotografa koji fotografira već tisuću puta viđene i poznate vedute svih tih silnih gradova, lijepe slike turističkih meka kojima će fascinirati svoje prijatelje na Instagramu ili Facebooku u svrhu dokaza kako je eto, on tu bio, ili će jednostavno te fotografije snimljene nešto profesionalnijim okom, biti iskoristive za kojekakve brošure, kataloge, razglednice ili razno-razne turističke monografije. No zajedničko svim tim lijepim slikama je to da će redom biti dosadne i iste, barem meni.

Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi

 
“Gledaju li se fotografije nekog škljocala, ne vide se doživljaji, spoznaje ili vrijednosti nekih osjećaja, već automatski realizirane mogućnosti aparata. Na taj način dokumentirano putovanje pohranjuje tek mjesta i datume kada je škljocalo bilo ponukano pritisnuti okidač, pokazujući gdje je aparat sve bio i što je sve ondje radio.”… napisao je Flusser i svrstao veliku većinu današnjih fotografa pod zajednički nazivnik “škljocala”. Slagali se vi ili ne s njegovim zaključkom, činjenica je kako sve više tome svjedoči svijet prenatrpan upravo takvim fotografijama, fotografijama u kojima se ne vide doživljaji, spoznaje ili vrijednosti nekih osjećaja. Zato su tu fotografije Ivice Ivčevića, mladog i talentiranog fotografa za kojeg nikako ne možemo reći kako pripada gore navedenoj kategoriji. One su tu da nam pokažu kako još uvijek ima autora u čijim venama teče ona iskonska fotografska znatiželja, autora koji su spremni potražiti, vidjeti, osjetiti pa tek onda i fotografirati.

Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi Ivica Ivčević: Istanbul – Kratki rezovi

 

Istanbul je već viđen reći će netko. Naravno da je viđen, kao što su već viđeni mnogi gradovi očima onih kojima je to sasvim nebitna spoznaja. Zašto? Zato što oni umiju vidjeti drugačijim očima. Svojim. Istanbul je viđen okom mnogih fotografa poput slavnog turskog fotografa Are Gülera, viđen je i okom našeg Stanka Abadžića, no Istanbul nije viđen okom Ivice Ivčevića, tj. da se ispravim, nije viđen sve do sada. Na nama je samo da njegove fotografije pokušamo dešifrirati jer one imaju šifru, doživjeti jer one su pune doživljaja, osjetiti jer one itekako odražavaju osjećaj autora spram ljudi i grada, na nama je da to učinimo ako znamo kako, ako možemo i umijemo. Ja sam uspio, inače ne bih ni pisao ovaj tekst autoru za kojeg bez imalo dvoumljenja mogu reći kako je jedna od budućih nada hrvatske fotografije od kojega svi puno očekujemo.

Max Juhasz

Ivica Ivčević rođen je u u Zadru 1980. Završio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a fotografijom se bavi desetak godina. Do sada je imao dvije samostalne (Zadar 2006., 2012.) i više skupnih izložbi. Izlagao na Salonima fotografije u Vinkovcima, Đurđevcu (3.nagrada na temu Voda, 2007.) i Čakovcu (pohvala FIAP-a za seriju fotografija, 2013.). Voli putovati, hodati i bilježiti u crno-bijeloj tehnici.

No comments yet.