ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ivana Planinić – Kristali

06.10.2014.

S radošću vas pozivamo na izložbu fotografija Ivane Planinić pod nazivom ‘Kristali’ u petak 10. listopada 2014. godine u 19:00 sati u Caffe baru LP, Račkoga 11, Zagreb.

Ivana Planinić - Kristali
 
Kristalni fotografski odbljesci Ivane Planinić

Istraživanje kristalnih vizura namjera je koje se je dohvatila fotografkinja Ivana Planinić u svom ciklusu nazvanom ”Kristali”. On prikazuje slijed fotografija koje na zanimljiv način bilježe raspored svjetla i odsjeva, refleksija drugih zgrada i ljudskih likova na tamnoj pozadini stakla modernih arhitektonskih konstrukcija. Najveća draž cijelog nastojanja jest njegova univerzalnost koja je primjenjiva na dobar dio proizvoda moderne arhitekture i njihova vizualna svojstva koja naglašavaju funkcionalnost i red kao estetsku mjeru građevine odnosno svijeta. Ne stiče se dojam da su fotografije snimljene u Zagrebu. Ustvari, naglašeni post-modernistički karakter fotografije, za naše prilike iznenađujuće svjež, dozvoljava nam da se u mašti otisnemo u Detriot, Moskvu ili Jokohamu gdje bi dakako, mogli veoma lako nastati isti takvi uradci. Transpozicija kristala kao fotografskog ključa za pronalaženje uređene matrice svega što se gleda ili vidi tako slijedi kod post-industrijskog urbanog zavičaja i njegovih slika.
 

Ivana Planinić - Kristali Ivana Planinić - Kristali Ivana Planinić - Kristali Ivana Planinić - Kristali

 
Zanimljivo i važno svojstvo ovih fotografija je naglašavanje multi-dimenzionalnosti koja je dobivena zahvaljujući pretapanju slike i prostora, lika i svjetla, sjena i čvrstih predmeta. One su uronjene u beskrajne mogućnosti ponavljanja istih situacija ili kadra koji je ipak uvijek i različit pa zato i nov iako već i viđen. Ta osobitost ono je uistinu kristalno svojstvo koje je tu značajno i svježe, važno zbog namjere da se istraži struktura mehanike svjetla važna za fotografiju. Ujedno, lik i prikaz ljudskih prilika u tom uređenom kaosu djeluje kao jedna strana stvarnost, instalacija ili pokret koji ne pripada konvenciji samog prostora, pa je zato još interesantnije promatrati izrazitu nepomičnost zadate a opet refleksne arhitekture koja je snimljena.

Marijan Grakalić

Katalog izložbe možete preuzeti na linku www.fotogard.com/vijesti/Kristali-katalog-WEB.pdf.

Ivanin esej imali ste priliku vidjeti i na našim stranicama www.fotogard.com/ivana-planinic-kristali/
 

No comments yet.