ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ivan Picelj iz Arhiva Toše Dabca

30.09.2014.

S radošću vas pozivamo na otvorenje izložbe fotografija “Ivan Picelj iz Arhiva Toše Dabca” koje će se održati 1.listopada 2014. u 19 sati, u Arhivu Tošo Dabac (Ilica 17).

Ivan Picelj iz Arhiva Toše Dabca
 
Izložba ostaje otvorena do 2. velječe 2015. godine.

Izložba je organizirana u sklopu prezentacije Donacije arhiva i knjižnice Ivana Picelja i izložbe Merci Picelj: Iz Arhiva i knjižnice Ivana Picelja.

Brojne dokumentarne fotografije Toše Dabca svjedoče o zanimljivoj zagrebačkoj kulturnoj sceni pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. U dinamično vrijeme kada je Zagreb zbog aktivnosti koje je inicirala tadašnja Galerija suvremene umjetnosti, a današnji Muzej, postao važan kulturni toponim u europskim mjerilima, u Dabčevom fotoatelijeru s adresom u Ilici 17 usporedno se dogodila neka vrsta „melting pota“ kreativnih osobnosti različitih profila. Redoviti gosti Dabčeva atelijera, ponekad vezani zajedničkim poslovnim angažmanima, ali i zbog dinamične kreativno propulzivne i zabavljačkim duhom samog vlasnika prožete atmosfere bili su Ivan Picelj, Božo Bek, Radoslav Putar, Boško Petrović, Nenad Gattin, Vera Horvat- Pintarić, Ivan Vitić, Mihailo Arsovski i dr.

Suradnja, a kasnije i prijateljstvo Ivana Picelja i Toše Dabca počela je pedesetih godina prošloga stoljeća a vjerojatno bi trajala i danas da su oba umjetnika s nama. Bliska se umjetnička suradnja atelijera Dabac i Ivana Picelja nastavila i nakon Dabčeve smrti (1970.).

Upravo na inicijativu Petra Dabca, Ivana Picelja i nekolicine ljubitelja fotografije (Mladen Tudor, Albert Goldstein, Slobodan Tadić i Nenad Popović) u Arhivu je početkom osamdesetih osnovana galerija u kojoj se sljedećih godina priređuje više od četrdeset izložbi i radionica domaćih i međunarodnih umjetnika fotografije. Naposljetku, Ivanu Picelju dugujemo i preimenovanje tadašnjeg atelijera u Arhiv Tošo Dabac.

Izložba je potaknuta velikom i značajnom donacijom Piceljevog arhiva koju je Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala našem Muzeju 2012. godine.

Kustosica izložbe: Marina Benažić
Suradnica: Ivana Janković
Postav izložbe: Irena Zrinščak

No comments yet.