ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ime Prezime Photography

15.01.2016.

Kupovina DSLR fotoaparata. Umjetničko fotkanje lišća ili bilo čega ispred zgrade. Otvaranje ‘Ime Prezime Photography’ stranice na Facebooku. Fotograf sam. Mislim da sam u ovih nekoliko koraka otprilike uspio opisati na koji način funkcioniraju stvari u fotografskom svijetu. Piše Vedran Tolić

Vedran Tolić - Ime Prezime Photography
 
Na sličan sam način i ja funkcionirao, samo što mi je trebalo malo više vremena da otvorim page. Prije šest godina kupio sam svoj prvi DSLR (Sony A350), a ne znam ni sam zašto, ali valjda sam već nakon par tjedana mislio da sam fotograf. Mladost – ludost. Gledajući iz današnje perspektive, za otvaranje FB pagea bih pričekao jedan duži period dok ne skupim dobre radove.

Praćenje napretka

Na pisanje ovog teksta sam se odlučio jer sam baš nakon posla sreo frenda iz Središća, kaže on meni – čovječe, prije si molio ljude da ti lajkaju page, a gle danas. To je živa istina, slao sam ljudima poruke preko FB-a da lajkaju moj page i fotke, što već trebaju. Lako moguće da su se neki od njih i smijali mojim fotkama i mislili si ‘što si je ovaj zabrijao’, to je njihovo opravdano mišljenje. Ipak, da sam otvorio page nakon par mjeseci i krenuo ga puniti kvalitetnijim sadržajem, mislim da bi stvari išle drugačijim tokom.

Namjera mi nije kritizirati druge, vidite da i sam sebe kritiziram, ali ono što me zapravo ljuti jest ta pomama ‘Ime Prezime Photography’ stranica koje vrve nekvalitetnim materijalom. Nije problem ako ste mladi i nadobudni i ulažete u sebe, vremenom će se situacija popraviti, ali povremeno se znam vratiti na neke iste pageove i ne vidim apsolutno nikakav napredak kod autora. To je velik problem. Ja se iskreno sramim svojih fotki s početka, ali to je nekako i normalna stvar, iz dana u dan moram(o) biti bolji. S te je strane page koristan, jer se može ‘skrolati’ u prošlost i vidjeti napredak, ali isto tako je u ovom slučaju još bolje pratiti ovakav napredak preko foldera na računalu.

Moramo si i pomagati, a čini mi se da to mnogi zaboravljaju jer se osjećaju manje vrijednima i ‘lošijim fotografima’, zato i imamo pomamu ‘dobrih’ Photography pageova. Osobno mi nije nikakav problem pitati nekog kolegu za savjet ako me nešto zanima. Isto kao što mi nije problem pomoći kolegi. Osim što smo svi bolji nogometni izbornici od samog izbornika, jednako smo tako dobri političari, ekonomisti i sve što poželimo biti. Eto, tako smo dogurali do toga da je većina odjednom dobila titulu – profesionalni fotograf. Page je pritom obavezan.

Kvantiteta ili kvaliteta?

Uglavnom mlade osobe pune samopouzdanja otvaraju Photography pageove. Još kada se na sve to nadodaju komentari ukućana koji kažu da ‘njihov mali radi fantastične slike’ i lajkovi prijatelja na FB-u, to je to, priča je gotova. Propast je sigurna, osim ako se dotični ne želi zaista potruditi i napredovati. Baš sam jučer vidio na jednoj FB grupi upit za vjenčanje, ekipa je ispod linkala FB pageove raznih fotografa. Iskreno, od desetak stranica, možda je jedna imala donekle kvalitetan sadržaj. Kada laik ima uvid u samo takav materijal, jasno je da on i ne zna za bolje.

Razumijem da je danas cool biti fotograf, isto kao što je profesor Kanižaj na FPZG-u rekao da neki upisuju novinarstvo jer je ono ‘sexy’, ali prije nego se netko upusti u bilo što valjda bi se trebao educirati. Educirati i educirati. Stoga mislim da sve te Photography stranice mogu biti dobra opomena autorima da se pomaknu, krenu čitati literaturu, ulagati u svoje znanje. samo na YouTubeu ima malih milijun kanala za edukaciju, vjerujte mi da ćete napredovati. Zanimaju vas neki od njih? Evo samo mali dio: Adorama TV, B&H Photo, Phlearn, Improve Photography, Bokeh, DigitalRev, Elia Locard, Scott Kelby, Karl Taylor, Profoto, Photigy, SLR Lounge… Mogao bih nabrojiti još barem pedesetak kanala koje redovno pratim. Nadam se da će barem jednoj osobi ova lista koristiti i da će podići fotografiranje na viši nivo uz odlične instruktore i razmišljati dugoročno o svom poslu.

Internet ‘pamti’ i dobro i loše

Usporedno s Photography pageovima ispašta još jedan segment – tržište. Osim samog narušavanje kvalitete, jasno da će dominirati takve stranice jer su one u većini, a samim time će i cijene koje se nude prema klijentima biti niže. Ponekad dnevno izgubim po nekoliko poslova baš zbog ovoga, ali mi nije žao, jer meni ne treba klijent koji misli da se moj posao svodi na ‘okidanje’. Nedavno je u MSU održana 3. Međunarodna autorska kreativna konferencija, a izdvojio bih samo jednu crticu nastavno na prethodnu rečenicu. Klijent je prvo zvao jednog fotografa koji je rekao veću cijenu, pa je zvao drugog koji je rekao manju cijenu. Onda je klijent opet zvao prvog i rekao da drugi nudi manju cijenu, pa ako može i on spustiti jer bi njega uzeli. On je rekao da ne može i da zašto ne uzmu onda drugog fotografa. Klijent je rekao – on može tek iza 17.00 sati, jer je do tada na poslu. Površno gledajući, za mene Photography stranica predstavlja osobu, profesionalca, kojoj je fotografiranje jedini posao, a ne ‘fuš’. Znam da to nije slučaj u praksi, jer kod nas su svi profesionalci i to zapravo stvara velike probleme.

Toliko sam toga mislio napisati po pitanju ove tematike, ali se nadam samo jednom, da će se vremenom sami autori cenzurirati i prvo skupiti dobre radove, uložiti u znanje, pa se tek onda upustiti ozbiljnije u cijelu priču. Koliko god je internet dobar, isto toliko može otežati, jer ako neki iskusan forumaš i fotograf naleti na neki Ime Prezime Photography page koji ga je nasmijao zbog sadržaja, on će to linkati na forum, ljudi će ismijavati autora, a u konačnici će naštetiti autoru po pitanju drugih poslova. Isto kao što i pohvala može pomoći. Internet sve pamti.

Za kraj bih samo ovo dodao. U moru Photography pageova mi se čini da mnogi zaboravljaju jedno – FB je prolazan, ima svoje uspone i padove, a web stranica je konstanta. Stoga se nemojte dovesti u situaciju da se klijent iznenadi na to što nemate normalnu web stranicu, nego samo link na Page (na kojem još ne maknete one brojeve iza imena page, op. a.).

Više informacija o autoru teksta Vedranu Toliću potražite na www.vedrantolic.com.
 

No comments yet.