ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Igor Kuduz – Deset od devet

09.01.2014.

U No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, u petak, 10. siječnja, u 18 sati, otvara se izložba Igora Kuduza pod nazivom ‘Deset od devet’. Izložba ostaje otvorena do 2. veljače.

Igor Kuduz - Deset od devet
 
Što je otuđeni grad – još je u prošlom stoljeću vrlo dobro opisao poznati američki urbani planer Kevin Lynch bilježeći kako je riječ o gradu u kojemu ljudi nisu kadri nacrtati kartu vlastitog položaja ili gradske cjeline u kojoj se nalaze.

Igor Kuduz, u svom najnovijem projektu, naslovljenom ’10 od 9′ prikazuje upravo prizore otuđenog grada, grada u kojemu je, naizgled, nemoguće pronaći tradicionalne ‘pomoćnike’ za kognitivno mapiranje.

Na Kuduzovim fotografijama, tako, nećemo vidjeti spomenike, prepoznatljive nebodere ili karakteristične četvrti, parkove ili ulice nego fotografije onoga što je francuski antropolog Marc Augé nazvao ‘nemjestima’. Fotografije su ‘proširene’ crtežima odnosno kako ističe autor, u ovom su projektu poslužile kao polazišna točka za crtanje. No, gledajući stotinu i pedesetak fotografija i crteža Igora Kuduza, zapravo prostore anonimnosti koje Kuduz nalazi oslobađajućima, susrećemo se s paradoksom.

Naime, sam autor otkriva da su radovi nastali u Parizu, gradu kojeg krase brojni ukrasni epiteti te se ne doima kao otuđeni grad. ‘Deset od devet’ tako odražava dijalog koji je Igor Kuduz uspostavio s gradom, postajući postupno svjestan svoje pozicije u njemu.

No comments yet.