ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Igor Ilić, Tjaša Kalkan i Marina Paulenka – Ispit 2013.

16.09.2013.

U utorak, 17. rujna u 20 sati u Galeriji SC, Savska 25 u Zagrebu, otvara se izložba fotografija studenata 1. godine diplomskog studija Fotografije Akademije dramske umjetnosti pod nazivom Ispit 2013.

Igor Ilić, Tjaša Kalkan i Marina Paulenka - Ispit 2013.
 
Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti Igor Ilić, Tjaša Kalkan i Marina Paulenka.

Izložba je rezultat cjelogodišnjeg studentskog rada na jednoj temi po vlastitom odabiru. Ispit se iz institucije seli u javni prostor Galerije SC, te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom.

Organizator izložbe je Katedra za fotografiju, a mentorstvo potpisuju prof. Sandra Vitaljić i umj.asis. Jelena Blagović.

Izložba će se moći pogledati do subote 28. rujna, radnim danom 12 – 20h, subotom 10 – 13h.

…………………………………………………………………..

Millennials / Generacija Y 2013.
Igor Ilić

Generacija Y predstavlja naziv za demografski grubo označenu skupinu ljudi rođenih između 1980. i 2000. godine, koja je često spominjana kao sljedeća “značajna generacija” a preferiraju se nazivati “milenijskom generacijom”. Opisuju ih kao lijene, razmažene, materijalistički orijentirane i besposlene. Oni su i refleksija generacije prije njih, no imaju li pravo biti cinični prema sustavu i navedenoj karakterizaciji?
Iako puni samopouzdanja i odgojeni kao “oni koji mogu postići sve” pate od “inflacije ambicija” a njihove povećane želje prate sve nerealnija očekivanja. Niz oblika ponašanja najčešće vrijede za razvijeni postindustrijski informatički kapitalizam zapadnoeuropskog i sjevernoameričkog tipa, dok otvorenim ostaje pitanje koliki je utjecaj prisutan u istočnoeuropskim i nezapadnim društvima. Portretirani subjekti preuzimaju fiktivnu ulogu žrtava takve tranzicije.
Uzvišena drama dio je naizgled banalne scene – mladića i djevojaka na privatnoj zabavi. Prikazujući banalno kao uzvišeno, te aludirajući na sakralne teme i religiozno patetični zanos prenesen u suvremeni prizor prema predlošcima djela iz povijesti umjetnosti, naglašava se sveprisutnost melankolije, apatije i nemoći.

Ispit 2013. - Igor Ilić Ispit 2013. - Igor Ilić Ispit 2013. - Igor Ilić Ispit 2013. - Igor Ilić

 
Igor Ilić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Nakon završenog preddiplomskog studija filmskog i tv snimanja upisuje diplomski studij fotografije koji trenutno pohađa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Prvom samostalnom izložbom “Otvoreno” predstavio se 2013. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori. Iste godine izlaže seriju “Igrališta” na skupnoj izložbi Nova imena u Galeriji ULUPUH. Osim fotografijom bavi se snimanjem i glazbom.

…………………………………………………………………..

CRNE PRUGE TIGRA
Tjaša Kalkan

Prateći analogiju životinjskih nastambi koje u duhu suvremenog diskursa svakog modernog zoološkog vrta (istraživanje, edukacija i očuvanje divljih životinjskih vrsta) imitiraju “prirodna staništa”, nadovezala sam se na lanac artificijelnosti.
Manipulacijom snimljenih fotografija umnožavam i rekonstruiram prostor naglašavajući tako bizarnost životinjskih nastambi i propitujući time njihovu autentičnost pa i sam smisao. Životinjske nastambe su pozornice, dekori, pejsaži i iluzije koje vrlo jasno oslikavaju inventar imaginarnog mitološkog svijeta koji usvajamo već od rođenja preko igračaka, filmova ili priča razvijajući naše antropocentrične ideje o “životinjama” i “prirodi”.

Ispit 2013. - Tjaša Kalkan Ispit 2013. - Tjaša Kalkan Ispit 2013. - Tjaša Kalkan Ispit 2013. - Tjaša Kalkan

 
Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH.
Apsolventica je diplomskog studija Germanistike i Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te paralelno studentica prve godine diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti.
Prvom samostalnom izložbom “Mise en scène” predstavila se 2010. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori.
2011. i 2012. izlaže radove kao finalistica na festivalu Rovinj Photodays u Rovinju i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te osvaja Posebnu nagradu za mlade autore.
2013. Izlaže seriju “Stranac” na skupnoj izložbi Nova imena u Galeriji ULUPUH

…………………………………………………………………..

Svjedoci
Marina Paulenka

Dokumentarni projekt ‘Svjedoci’ prikazuje život vjerske zajednice Jehovinih svjedoka koji u Hrvatskoj broje preko 5600 članova. Kroz vjerske sastanke, kongrese, život u volonterskoj službi u glavnom sjedištu Betelu te svakodnevicu pojedinaca prikazujem, većini nepoznatu, organizaciju ove zajednice koja je ujedinjena u veliko međunarodno bratstvo.
Učenja im se temelje na Bibliji, a za zajednicu su značajna individualna propovjedanja i podučavanja drugih pomoću svojih brojinih tiskovina.

Ispit 2013. - Marina Paulenka Ispit 2013. - Marina Paulenka Ispit 2013. - Marina Paulenka Ispit 2013. - Marina Paulenka

 
Marina Paulenka rođena je u Vinkovcima 1985. godine.
Diplomirala je grafički dizajn na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Trenutno studira na diplomskom studiju fotografije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Dobitnica je Posebne rektorove nagrade za timski projekt ‘Arhitektonski dijalozi 21|21|21’ za 2013.godinu. Sudjeluje u organizaciji Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida i Open Showa Zagreb.
Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HDD-a.
2010. izlaže na 21st Century Feminism, Les Brigittines, u Briselu, Belgija, 2011. Izlaže u sklopu MOB Format Street Photography na Format festival u Derbyu, UK. 2012. izlaže seriju Zatvoreno/Closed u Galeriji Kristofor Stanković, a 2013. seriju Dvoje na skupjnoj izložbi Nova imena u Galeriji ULUPUH.
 
 

No comments yet.