ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatski svjetionici

04.12.2016.

U ponedjeljak, 5. 12. 2016. u Fotoklubu Split u 19:00h otvorit ćemo izložbu Hrvatski svjetionici, nastalu u suorganizaciji sa Plovputom.

Hrvatski svjetionici
 
U sklopu priprema za izložbu fotografija „Hrvatski svjetionici“ koja će se u organizaciji Fotokluba Split i tvrtke Plovput d.o.o. održati u Galeriji Fotokluba u Marmontovoj ulici od 05.12.-29.12.2016., žiri u sastavu: Feđa Klarić i Igor Jakšić (predstavnici Fotokluba Split) i Željko Višić (predstavnik Plovputa) završili su s odabirom fotografija za postavu izložbe.
60-ak autora prijavilo je više od 300 fotografija, a žiri je od toga izabrao ukupno 27 fotografija.
23 autora koji su dobili čast da izložiti svoje radove su:
Žaklina Antonijević
Igor Bakotić
Boris Bašić
Bojan Bonifačić
Andrija Carli
Ivan Čorić
Miroslav Dilberović
Maja Gijevski
Zoran Jelača
Boris Kačan
Jelena Kovačić
Leonard Kvarantan
Igor Malešević
Eddy Meštrović
Daniel Pavlinović
Vinko Pešić
Mario Romulić
Dražen Stojčić
Domagoj Sever
Nenad Šaljić
Emil Škare
Darko Veršić
Gordana Višić

Prvu nagradu za najbolji rad dobio je Boris Bašić iz Dubrovnika za fotografiju svjetionika Otočić Grebeni u olujnom jugu, dok je drugu nagradu dobila Maja Gijevski za fotografiju svjetionika na splitskom lukobranu.

Izložba će svečano biti otvorena dana 05.12.2016. godine u 19 sati, povodom dana Svetog Nikole zaštitnika svih pomoraca.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „HRVATSKI SVJETIONICI“
Plovput d.o.o. Split i Fotoklub Split organiziraju izložbu fotografija pod nazivom „Hrvatski svjetionici“ s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja kulturno-povijesne baštine i njegovanja hrvatske pomorske tradicije.

Na izložbi sa svojim radovima mogu sudjelovati svi građani koji se bave fotografijom amaterski i profesionalno. Najbolje od dostavljenih fotografija biti će postavljene na izložbi u Galeriji Fotokluba Split povodom dana Sv. Nikole, čije se otvorenje planira na dan 05. prosinca 2016. godine. Isti radovi će u sklopu pokretne izložbe Hrvatski svjetionici biti predstavljeni na postavama budućih izložbi širom svijeta, a u organizaciji Društva Plovput i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (www.plovput-exhibition.com).

OPIS TEME
Hrvatski svjetionici su najveći i najpoznatiji objekti pomorske sigurnosti, svi odreda izgrađeni tijekom 19. stoljeća, uz napomenu kako će se 2018. godine slaviti 200-ta godišnjica organizirane svjetioničarske službe na Jadranu, začeta izgradnjom najstarijeg među njima, pomorskog svjetionika „Rt Savudrija“.

Društvo Plovput i Fotoklub Split izložbom žele ukazati na problem očuvanja svjetionika, njihove obnove u skladu s najvišim standardima zaštite kulturno-povijesne baštine i ekološkog okruženja. Na neizravan način tako se predstavlja potreba i obveza osiguranja uvjeta sigurne plovidbe, isto tako njihova originalna i atraktivna turistička valorizacija, kao i hrvatski turizam općenito. Ispravan put u odabiru načina njihove obnove i korištenja uz poštivanje visokih ekoloških zahtjeva zapravo je i priča o održivom razvoju hrvatskog dijela Mediterana.

No comments yet.