ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatski kreativni & foto izazov 2012

12.04.2012.

Počinje najveće kreativno natjecateljsko okupljanje zaljubljenika u fotografiju i multimediju u čak 8 hrvatskih gradova – Hrvatski Kreativni & Foto izazov. Prva stanica: Split, 14. travnja!
Hrvatski kreativni & foto izazov 2012

Hrvatski kreativni & foto izazov, najveće kreativno natjecanje u Hrvatskoj, održat će se u razdoblju od travnja do lipnja u čak osam gradova u zajedničkoj organizaciji hrvatskog festivala fotografije ‘Rovinj Photodays’, Algebre, Visoke škole za primijenjeno računarstvo, HSM informatike i Adobea. Osim što predstavlja tek jedno od niza događanja koja prethode nacionalnom festivalu fotografije u Rovinju, dio je aktivnosti koje se odvijaju u sklopu međunarodne inicijative Europske komisije eSkills Week 2012.

Natjecanje se može pohvaliti nacionalnom pokrivenošću budući da će se redom odvijati u Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Varaždinu, Rovinju i Zagrebu. Organizatori su odlučili udovoljiti izrazitom interesu sudionika prošlogodišnjeg foto natjecanja te je izbor kategorija u kojim sudionici mogu prijaviti svoje radove uvelike proširen. Najuspješniji uratci bit će prikazani u sklopu grupne izložbe na sljedećem festivalu ‘Rovinj Photodays’ čime će sudionici dobiti priliku za dodatnu promociju. Izborom atraktivnih lokacija po gradovima sudionike se potiče da predstave znamenitosti koje pojedini grad nudi čime se također oplemenjuje kulturna ponuda grada i podiže kulturološka vrijednost ovakvog tipa natjecanja. Kreativni & foto izazov u svakom gradu započinje subotama u 10:00 sati u centru grada.

Prva stanica Hrvatskog kreativnog & foto izazova je Split u subotu, 14. travnja, ispred Prokurativa s početkom u 10:00 sati.

Kroz ovu manifestaciju želi se podići svijest o sprezi tehnologije i umjetnosti na područjima multimedije i fotografije, prepoznati nove talente i ohrabriti mnoge za sudjelovanje i daljnje usavršavanje. Sudionike očekuju vrijedne nagrade, a najbolje ocijenjene profesionalna oprema, putovanja i stručna usavršavanja. Nagradni fond od 60.000,00 kuna i atraktivne scenarije osigurali su pokrovitelji Maistra, Olympus, Canon, BUG, DigitalFoto, ReFoto i HSM informatika te turističke zajednice gradova domaćina – Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka, Varaždina, Zagreba i Rovinja.

‘Nastavljajući tradiciju ovog najvećeg hrvatskog fotografskog natjecanja i okupljanja, ove smo godine dodatno proširili projekt uključivanjem drugih kategorija u kojima kreativni pojedinci mogu pokazati što znaju, kao što su 3D i web dizajn, multimedijsko izdavaštvo te video montaža. Smatramo da su sve ovo komplementarne sposobnosti i da će mnogi moći pokazati kako se podjednako dobro snalaze u dvije ili čak više kategorija, što su izazovi koji se danas često postavljaju pred prave kreativce’, izjavio je Krešimir Pletikosa, Algebrin mentor za digitalnu fotografiju i voditelj projekta Hrvatski kreativni & foto Izazov 2012.

Prilikom odabira ponajboljih radova ocjenjivat će se kreativnost, izvornost, inovativnost i izvedbena kvaliteta fotografije, a glavnu odluku donijeti će stručni žiri sastavljen od poznatih hrvatskih stručnjaka iz područja multimedije i fotografije. Sudionici mogu sudjelovati u pet kategorija: fotografija, 3D dizajn, WEB dizajn, multimedijsko izdavaštvo i video.

U kategoriji fotografije, žiri će morati izabrati po tri najbolje fotografije u svakoj od osam službenih tematskih cjelina za svaki grad u kojem se natjecanje održava. Tematske cjeline su iste u svakom gradu, a obuhvaćaju retro, style portret, paparazzi, close up, reklamnu, turističku i panoramsku fotografiju te, za kraj, slobodnu temu. Natjecatelji neće morati prijaviti fotografiju za svaku cjelinu.

Prijava uradaka u kategoriji 3D dizajna zahtijeva od sudionika da prođe sve lokacije koje su dio fotografske rute, fotografira zadane teme te u idućih 15 dana preda svoj prijedlog 3D futurističke vizije definiranog gradskog detalja. U kategorijama WEB dizajna ili multimedijskog izdavaštva sudionici će morati izraditi koncept web stranice ili multimedijalne brošure dok se od zaljubljenika u film i pokretne slike očekuje originalna snimka i montaža video razglednice grada sa zadanim elementima.
Ocjenjivački sud usporedit će uratke svih finalista, u svim gradovima, te će, po završetku posljednjeg kreativnog i foto izazova koji će se održati tjedan dana nakon fotografskog festivala ‘Rovinj Photodays’ u lipnju, odabrati pobjednike ovog velikog natječaja.

‘Kreativni & foto izazov jedno je od događanja koje prethodi nacionalnom festivalu fotografije ‘Rovinj Photodays’ na kojem sudjeluju međunarodni stručnjaci za fotografiju i fotografi iz cijele regije. Iako sam festival privlači brojne posjetitelje i sudionike iz regije željeli smo dodatno potaknuti uključivanje i ostalih kreativaca kako bismo nagradili njihove vještine i potaknuli ih na širenje znanja i razmjenu iskustava’, izjavio je Denis Redić, direktor festivala ‘Rovinj Photodays’.

Natjecanje Hrvatski kreativni & foto izazov održat će se u sljedećim gradovima:
Split – 14. travnja 2012.
Osijek – 21. travnja 2012.
Pula – 06. svibnja 2012.
Rijeka – 12. svibnja 2012.
Zadar – 19. svibnja 2012.
Varaždin – 26. svibnja 2012.
Rovinj – 02. lipnja 2012.
Zagreb – 09. lipnja 2012.

Trošak kotizacije u svim gradovima u vrijednosti od 50kn sponzorira časopis BUG. Dakle, za sve sudionike natjecanje je besplatno, uz uvijet da se prijave za natjecanje u svakom gradu.

Za natječaj je obavezna prijava putem službenog web portala www.kreativniizazov.com ili www.fotoizazov.com, putem kojeg se primaju prijave sudionika i natjecatelja. Također, po završetku svake foto rute, natjecatelji će morati putem ovog portala prijaviti svoje radove i fotografije za natječaj, kako bi stručno povjerenstvo i publika mogli ocijeniti radove.

No comments yet.