ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatski foto izazov 2011

28.03.2011.

Hrvatski foto izazov, najveće foto natjecanje u Hrvatskoj, održat će se u sedam gradova u razdoblju od ožujka do lipnja, a bit će jedno u nizu događanja koja prethode nacionalnom festivalu fotografije u Rovinju. Hrvatski foto izazov održava se u organizaciji hrvatskog fotografskog festivala “Rovinj Photodays” i Učilišta Algebra, a najuspjelije fotografije bit će izložene u sklopu grupne izložbe na sljedećem Photodays okupljanju. Nagradni fond od 100.000,00 kuna i atraktivne scenarije osigurali su pokrovitelji Maistra, Gant, Olympus, Sony, Canon, Pentax, Fuji Film i Nissan Hrvatska te turističke zajednice gradova domaćina – Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka, Zagreba i Rovinja.
.
Hrvatski foto izazov
.
Hrvatski foto izazov, jedno od najvećih fotografskih natjecanja, održat će se u sedam hrvatskih gradova od travnja do lipnja u zajedničkoj organizaciji hrvatskog fotografskog festivala “Rovinj Photodays” i vodećeg regionalnog informatičkog učilišta Algebra. Ova fotografska manifestacija svojevrsna je najava ovogodišnjeg festivala “Rovinj Photodays” te predstavlja jedno od događanja koja prethode ovom najvećem okupljanju fotografske zajednice u Hrvatskoj.
.
Koncept natjecanja zamišljen je kao fotografska ruta koja se održava u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku, Zagrebu i Rovinju. Riječ je o prvom natjecanju koje se može pohvaliti nacionalnom pokrivenosti i opsegom tema. Najuspješnije fotografije bit će prikazane u sklopu grupne izložbe na sljedećem festivalu “Rovinj Photodays” čime će sudionici dobiti priliku za dodatnu promociju. Izborom atraktivnih lokacija po gradovima također se želi oplemeniti kulturna ponuda grada čime se podiže i kulturološka vrijednost ovakvog tipa natjecanja.
.
Foto izazov u svakom gradu započinje u petak poslijepodne, otvorenim predavanjem i demonstracijom tzv. ‘ulične fotografije’, a start svake gradske rute predviđen je za subotu u 10:00 sati, u centru grada. Zbog ograničenog broja mjesta na predavanjima, organizatori apeliraju na zainteresirane da se što prije prijave putem službenog portala www.fotoizazov.com.
.
I na ovaj način želi se podići svijest o fotografskoj i multimedijskoj umjetnosti na ovim područjima, prepoznati nove talente i ohrabriti mnoge za sudjelovanje i daljnje usavršavanje. Sve sudionike očekuju vrijedne nagrade, a najbolje očekuje profesionalna oprema, putovanja i stručni tečajevi. Nagradni fond od 100.000,00 kuna i atraktivne scenarije osigurali su pokrovitelji Maistra, Gant, Olympus, Sony, Canon, Pentax, Fuji Film i Nissan Hrvatska te turističke zajednice gradova domaćina – Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka, Zagreba i Rovinja.
.
Multimedija, čiji sastavni dio je i digitalna fotografija, doživljava proteklih nekoliko godina ogroman porast, a shodno tome sve više do izražaja dolazi i potreba za stručnjacima iz ovog područja. Svjedoci smo činjenice da su profesionalna multimedijska oprema i snažna računala danas cjenovno dostupna te zbog toga zadnjih godina provodimo sve više školovanja iz područja digitalne fotografije i obrade, digitalnog videa i montaže, web dizajna, 3D dizajna.“, izjavio je Krešimir Pletikosa, Algebrin mentor za digitalnu fotografiju i voditelj projekta Foto Izazov 2011 te nastavio: “Uvijek se vodimo željom da gradovima u kojima Algebra djeluje donesemo nešto korisno, novo i izazovno.
.
Stručni žiri, sastavljen od poznatih hrvatskih fotografa i fotografskih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom, čeka težak posao selekcije pristiglih radova pri čemu će se ocjenjivati kreativnost, izvornost, inovativnost i izvedbena kvaliteta fotografije. Oni će morati izabrati po tri najbolje fotografije u svakoj od osam službenih kategorija i za svaki grad. Tematske cjeline su u svakom gradu iste, a obuhvaćaju retro, style portret, paparazzi, makro, reklamnu, turističku i panoramsku fotografiju te, za kraj, slobodnu temu. Natjecatelji neće morati prijaviti fotografiju u svakoj od kategorija. Ocjenjivački sud usporedit će fotografije svih finalista, u svim gradovima, te će, po završetku posljednjeg foto izazova koji će se održati u sklopu fotografskog festivala “Rovinj Photodays” u lipnju, odabrati pobjednike ovog velikog natječaja.
.
Foto izazov spada događanje je koje prethodi nacionalnom festivalu fotografije ‘Rovinj Photodays’. Ovim putem željeli smo dodatno potaknuti uključivanje brojnih ljubitelja fotografije, ali i nagraditi njihove fotografske vještine te potaknuti širenje znanja i razmjenu iskustva. Svaki od sedam gradova bit će poligon za izazove koje natjecatelji moraju savladati. Sudionici tako imaju priliku pokazati svoje vještine, ali i doprinijeti kulturološkoj ponudi grada s obzirom da će najuspješnije fotografije biti izložene u sklopu festivala ‘Rovinj Photodays’ koji se održava 10. lipnja u Rovinju“, izjavio je Denis Redić, direktor festivala “Rovinj Photodays”.
.
.
Raspored održavanja natjecanja
.
Natjecanje “Hrvatski foto izazov” održat će se u sljedećim gradovima:
Split – 2. travnja
Zadar – 9. travnja
Rijeka – 16. travnja
Pula – 7. svibnja
Osijek – 14. svibnja
Zagreb – 21. svibnja
Rovinj – 11. lipnja
.
Za otvorene radionice o digitalnoj fotografiji i natječaj je obavezna prijava putem službenog web portala www.fotoizazov.com, putem kojeg se primaju prijave sudionika i natjecatelja. Također, po završetku svake foto rute, natjecatelji će morati putem ovog portala prijaviti fotografije za natječaj, kako bi stručno povjerenstvo i publika mogli ocijeniti radove.
.

No comments yet.