ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan

30.06.2016.

U petak 1. srpnja u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija više autora naziva ‘Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan’.
Organizator izložbe je Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves.

Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan
 
Autori fotografija su: Jadran Babić, Božo Vukičević, Boško Lučev, Andrina Luić, Boba Mušura, Vislav Torre.

Izložba će biti otvorena do 8. srpnja.

“Tjedan zaljeva Morbihan”, najveći europski festival mora i maritimne baštine, koji se svake dvije godine održava u gradu Vannesu u francuskoj pokrajini Bretanji, ugostio je od 11. do 17. svibnja 2015. godine 11 hrvatskih posada starih, tradicijskih brodova. Štoviše, Hrvatska je, uz Francuze, imala status drugog domaćina jer je bila posebna gošća festivala predstavljajući višestoljetnu pomorsku tradiciju, maritimnu baštinu, kulturnu, turističku i eno-gastronomsku ponudu.

Jedanaest posada gajeta, leuta, batane, neretvanske trupe i ninske Condure Croatice pokazali su da naša zemlja nije slučajno odabrana, a počast su joj na svakome koraku iskazivali i Francuzi i ostali sudionici iz zemalja sjevernih mora. Od maritinmog sela podignutog u središtu Vannesa, gdje je tjedan dana „službeni jezik bio hrvatski“, do jedrenja na prevrtljivom Atlantiku bok uz bok s posadama golemih jedrenjaka kojima se ponose europske pomorske velesile.

Pozivnica za sudjelovanje na najvećem europskom festivalu mora i pomorske baštine u Hrvatsku je stigla na adresu splitske Udruge Cronaves, koja je u samo nekoliko mjeseci, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te ministarstva kulture, turizma i pomorstva, okupila „ljude od mora“ od Istre do Dubrovačko-neretvanske županije i organizirala prvo veliko predstavljanje naše zemlje u Francuskoj od ulaska u Europsku uniju. U sedmodnevnom programu, koji su osmislili čelni ljudi Cronavesa i „Tjedna zaljeva Morbihan“, iz Hrvatske je u Francusku otputovalo tristotinjak članova posada, kapetani, vlasnici brodova, ribari, umjetnici, kalafati, glazbenici i folklorne skupine, turistički djelatnici, kuhari, vinari…

U tjedan dana festivala, naših 11 brodova predstavilo se u 16 luka zaljeva Morbihan, a na završnoj paradi, u kojoj su sudjelovala plovila svih veličina, namjena i specifičnih tradicija – brodovi na vesla, stari ribarski brodovi s jedrima, stari motorni brodovi, tradicionalni jedrenjaci s više jarbola, klasične i suvremene jahte – našoj je zemlji ponovno pripala čast da uz Francuze predvodi 2000 posada od Port Navala na Atlantskom oceanu kroz Veliki kanal do grada Vannesa uz bodrenje 150.000 gledatelja.

Iako ih je slovom i brojkom 42, lokalna legenda kaže da se u zaljevu Morbihan smjestilo 365 otoka i otočića. Ploveći desetak milja dugim zaljevom od Vannesa do poluotoka Rhuysa, uistinu je teško odrediti granicu između kopna i gustom šumom obraslih otoka. Osobito za čestih izmjena oseka i plima koje, baš kao i goleme meduze, donosi Atlantski ocean kod Port Navala. Ako se prepustimo mašti i zamislimo da su za oseka mnoge izronile stijene otoci, broj plovila i jedara koji su sedam dana gospodarili „malim morem“ (doslovni prijevod zaljeva Morbihan) bio je stvaran i višestruko veći od svega što je mala hrvatska posada na Atlantiku i u najsmjelijim snovima mogla sanjati… I nadati se da će jednom biti domaćini i organizatori sličnog događaja!!!

Andrina Luić

No comments yet.