ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatska novinska fotografija 2014. u Splitu

15.07.2015.

U četvrtak 16. srpnja u 20h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba Hrvatska novinska fotografija 2014.

Hrvatska novinska fotografija 2014. u Splitu
 
Izložbu najboljih fotografija hrvatskih fotoreportera u prošloj godini otvoriti će predsjednik Zbora fotoreportera Siniša Hančić.

Pobjednici u kategorijama su:
• DOGAĐAJ – Ronald Goršić/CROPIX, za fotografiju Milana Bandića u policijskom vozilu za vrijeme privođenja na ispitivanje u USKOK.
• SVAKODNEVNI ŽIVOT – Sandra Šimunović/CROPIX, za fotografiju djevojke oboljele od multiple skleroze.
• REPORTAŽA – Goran Mehkek/CROPIX, za fotografiju pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja.
• KULTURA I UMJETNOST – Matko Biljak/Slobodna Dalmacija, za fotografiju blizanaca baletana.
• PORTRET – Neja Markičević/CROPIX, za portret Ota Reisingera.
• SPORT – Srđan Vrančić/CROPIX, za fotografiju nogometnih navijača za vrijeme navijačkih nereda na utakmici.
• PRIRODA I OKOLIŠ – Filip Brala/PIXSELL, za fotografiju nevremena nad Morskim orguljama u Zadru.
• MULTIMEDIJA – Saša Kralj, za multimediju „Vrijeme u srcu Bosne“.

Ovom prigodom splitskom legendarnom fotoreporteru Feđi Klariću biti će uručeno Priznanje za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu primanjem kao novog člana u Kuću slavnih hrvatskog fotonovinarstva.

Izložba se otvara u sklopu programa 61. splitskog ljeta, a može se pogledati do 6. kolovoza 2015.

Priznanje za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu - Fjodor Fedja Klaric Priznanje za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu - Fjodor Fedja Klaric Priznanje za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu - Fjodor Fedja Klaric Priznanje za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu - Fjodor Fedja Klaric

 
Fotoreporter Feđa Klarić rođen je 28. srpnja 1946. godine u Splitu gdje završava osnovnu školu i klasičnu gimnaziju „Natko Nodilo“ te pohađa Pravni fakultet.
Tada, na poziv ondašnjeg urednika, danas uvaženog akademika Davorina Rudolfa, dolazi u „Slobodnu Dalmaciju“, gdje od 1971. do 2011. godine provodi cijeli svoj radni vijek. Zanat fotoreportera i potrebno iskustvo prvo je ispekao u gradskoj rubrici, koju je tada vodio Miljenko Smoje, već tada novinarski autoritet ne samo u Splitu nego i šire.
Uistinu, od Miljenka Smoje, legende hrvatskog novinarstva, Feđa Klarić nije mogao naći boljeg učitelja i mentora. Pod njegovom paskom stječe osobiti senzibilitet gradskog fotoreportera, posebno odanog životnoj, dakle life-fotografiji, kojoj je vjeran punih 40 godina, dakle do samog umirovljenja. Značajnu ulogu u njegovom formiranju ima i fotoreporter Danilo Kabić, također legenda našeg novinarstva.
Feđino fotoreportersko oko ni danas ne miruje tako da ga se još uvijek može zateći ne samo na svim važnijim događajima u gradu i drugdje već i u svakodnevnom životu, neprestano prisutnog svjedoka gradskog vrenja na pjaci, rivi i ulicama. On je i kao kao fotoreporter naprosto svuda gdje se događa svakodnevni život, punokrvan i prepun osobitih senzacija koje inspiriraju i provociraju pozornost.
Njegova živa i sveprisutna kamera ne registrira samo događaje već i lica, pa tako nastaju serije fotografija, sabranih u izložbama i fotomonografijama „Face s pjace“, „Luka“, zatim „Pazar i peškarija“, “Riva” „Smoje u 69 poza“, “Splitski đir ljubavi”, itd. Ujedno, Klarić je osobito aktivan i kao već petnaestak godina predsjednik Foto kluba Split, koji u svojoj 100. godišnjoj aktivnosti ima niz zapaženih rezultata te okuplja niz značajnih umjetnika ali i intelektualaca širokog spektra. Izlagao je u brojnim gradovima: Zagreb, Kotor, Mostar, Sarajevo, Beograd, Ljubljana, Leipzig, Beč.
Također, Foto-klub i Feđinom zaslugom ima i jedinu foto-galeriju u Hrvatskoj s oko 25 izložbi godišnje, te s kultnom i u ovom dijelu svijeta jedino organiziranom izložbom „World press photo (WPP)“, koja je ujedno i značajan poklon gradu.
Galerija fotografije Fotokluba Split je od prošle godine odlukom Ministarstva kulture proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.
Za svoj novinarski rad Feđa je odlikovan Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i prestižne novinarske nagrade Zlatno pero za 1991. godinu. 2013. je dobio nagradu Slobodne Dalmacije za životno djelo “Joško Kulušić”.

No comments yet.