ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatska novinska fotografija 2012. na Splitskom ljetu

01.08.2013.

U sklopu 59. splitskog ljeta u Galeriji fotografije, Marmontova 5, u petak, 2. Kolovoza, u 20 sati Igor Nobilo, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske otvorit će izložbu Hrvatska novinska fotografija 2012. na kojoj će posjetitelji moći vidjeti sto najboljih radova hrvatskih fotoreportera. Izložbu zajedno organiziraju Fotoklub Split i 59. Splitsko ljeto, a bit će otvorena do 20. kolovoza.

Hrvatska novinska fotografija 2012. na Splitskom ljetu
 
Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu sto najboljih radova i prateću fotomonografiju. U natječaju sudjeluju profesionalni hrvatski fotoreporteri s radovima prvenstveno iz Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta.

U 2012. godini natječaju se odazvao 121 autor sa 1.843 fotografije. Odabir fotografija vrši tročlani međunarodni žiri, sastavljen od profesionalaca koji poznaju prilike u Hrvatskoj i regiji, ali nisu izravno vezani za svakodnevnu scenu i fotoreportere.

Fotografije koje sudjeluju u natječaju su šifrirane, a svi podaci o autoru i medijskoj kući za koju radi nepoznati su žiriju kako bi bio nepristran pri izboru. Putujuća izložba godišnje posjeti desetak gradova, i sadrži sto najboljih fotografija u okvirima 40×50 cm. Ispod svake fotografije nalazi se opsežan tekstualni opis fotografije na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi i strani posjetitelji izložbe imali bolji pregled što ona predstavlja. Na jednom mjestu se tako može dobiti pregled najvažnijih i najzanimljivijih zbivanja iz cijele Hrvatske.

Fotomonografija sadrži sve radove sa izložbe, njena je svrha sustavno dokumentirati najbolje radova, kao neizostavan dio prezentacije novinske fotografije.

Cilj projekta je obuhvatiti cjelokupno djelovanje hrvatskih fotoreportera diljem zemlje i u inozemstvu.

Promocija autora najboljih radova kroz izložbu, fotomonografiju i javne nastupe ima za svrhu nagraditi njihov trud, ali i afirmirati novinsku fotografiju kao važan čimbenik u kulturnoj baštini nacije.

No comments yet.