ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatska novinska fotografija 2011. u Splitu

03.08.2012.

U sklopu programa 58. splitskog ljeta, u subotu 4. kolovoza u 20.00h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba najboljih novinskih fotografija protekle godine, Hrvatska novinska fotografija 2011. Izložba je otvorena do 22. kolovoza 2012.


Hrvatska novinska fotografija 2011. u Splitu

Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu 100 najboljih radova i prateću fotomonografiju. U njemu sudjeluju profesionalni hrvatski fotoreporteri s radovima iz cijelog svijeta.
Projekt je započeo 2003. i svakom godinom raste opsegom i kvalitetom. Cilj je obuhvatiti cjelokupno djelovanje hrvatskih fotoreportera diljem zemlje i u inozemstvu. Naglasak se stavlja na domaću produkciju, ali se ne zanemaruje niti rad koji obavljaju diljem svijeta.

Najbolji radovi po kategorijama nagrađuju se novčano kao jedan oblik direktne pomoći fotoreporterima u njihovom stvaralaštvu. Promocija autora najboljih radova kroz izložbu, fotomonografiju i javne nastupe ima za svrhu nagraditi trud istih, ali i afirmirati novinsku fotografiju kao važan čimbenik u svakodnevnoj medijskoj proizvodnji.

Osnovica izbora najboljih radova jest tročlani međunarodni žiri, sastavljen od profesionalaca koji poznaju prilike u Hrvatskoj i regiji, ali nisu direktno vezani za svakodnevnu scenu i fotoreportere. Fotografije koje sudjeluju u natječaju su šifrirane, a svi podaci o autoru i pripadajućoj medijskoj kući budu izbrisani kako bi žiri imao nepristran pristup izboru. Ove godine sudjelovao je 121 autor sa 1.843 fotografije.
Putujuća izložba godišnje posjeti 10-ak gradova, i sadrži 100 najboljih fotografija u okvirima 40×50 cm. Ispod svake fotografije nalazi se opsežan tekstualni opis fotografije na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi i strani posjetitelji izložbe imali bolji pregled što ona predstavlja. Na jednom mjestu se tako može dobiti pregled najvažnijih i najzanimljivijih zbivanja iz cijele Hrvatske.

Fotomonografija se sastoji od svih radova sa izložbe, distribuira se medijskim kućama, na izložbama i direktno u knjižnice diljem zemlje. Njena svrha je sustavna dokumentacija najboljih radova, kao neizostavan dio prezentacije novinske fotografije.

Ovaj projekt ostvaruje se isključivo kroz sponzorstva, većinom medijskih kuća koje imaju direktan interes da su njihovi djelatnici fotoreporteri motivirani i kvalitetno promovirani. Ostali sponzori poput Ministarstva kulture, gradova i županija diljem zemlje te komercijalnih tvrtki prepoznali su ovaj projekt kao zanimljiv i kulturno važan.

Najboljih 100 radova za 2011.g. odabrao je međunarodni stručni žiri u sastavu:
Ben Fathers – urednik fotografije i koordinator za Europu i Afriku Agence France Presse, Francuska.
Borut Krajnc – urednik fotografije tjednika Mladina, dokumentarni fotograf, Slovenija.
Vjekoslav Skledar – urednik fotografije za Nedjeljni Jutarnji i magazin Forbes, Hrvatska.

Natječaj je podijeljen u sedam kategorija: Događaj, Svakodnevni život, Reportaža, Portret, Kultura i umjetnost, Sport te Priroda i okoliš. Time su pokriveni skoro svi sektori rada fotoreportera. Žiri imenuje pobjednike u svim kategorijama te fotografiju godine.

Autori najboljih fotografija po kategorijama su:

Događaj
Damir Senčar / HINA

Svakodnevni život
Darko Mihalić / Globus

Reportaža
Damir Senčar / HINA

Portret
Željko Hladika / PIXSELL

Kultura i umjetnost
Maja Prgomet / Splitski portal

Sport
Božo Vukičević / CROPIX

Priroda i okoliš
Stipe Surać

Fotografije možete pogledati na slijedećem linku www.fotogard.com/hrvatska-novinska-fotografija-2011 ili na službenim stranicama Zbora, gdje se nalaze i sve informacije o radu i članovima.

 

No comments yet.