ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatska kulturna i prirodna baština na fotografij​i

06.05.2014.

Hrvatski fotosavez priređuje po sedamnaesti put natječaj i međunarodnu izložbu fotografija mladih Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj. Izložba je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i otada joj se svake godine pridružuje sve veći broj – ne samo europskih – zemalja i pokrajina.

Hrvatska kulturna i prirodna baština na fotografiji
 
Nakana projekta, koji se priređuje u okviru Europskih dana baštine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i uz potporu UNESCO-a, od samoga početka bila je usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje kulturne i prirodne baštine.

Zajednička izložba izabranih fotografija mladih autora iz svih zemalja sudionica priređuje se približno u isto vrijeme – u rujnu, u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine – u svim zemljama i pokrajinama sudionicama, a cilj joj je razmjena ponajboljih fotografskih rezultata mladih autora iz različitih zemalja kako bi se dobila cjelokupna dimenzija odnosa mladih spram baštine. Izložba se krajem godine postavlja i u Palači Europe u Strasbourgu, u sklopu završne svečanosti projekta. Izložbu prati zajednički katalog s reprodukcijama svih fotografija na izložbi.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine (International Heritage Photographic Experience – IHPE) dobio je 2008. godine Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, plaketu Europa Nostra.

Realizaciju cjelokupnog projekta u Hrvatskoj omogućuju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

SUDIONICI
Na natječaju mogu sudjelovati mladi autori do navršene 21 godine života.

NAČIN PRIJAVE
Autori se mogu prijaviti samostalno ili putem udruga ili škola.

TEMA
Tema natječaja je „Hrvatska kulturna i prirodna baština“.

TEHNIKA / FORMAT / PRIJAVA
Autori mogu svoje radove prijaviti isključivo u digitalnom obliku na CD-u.
Fotografije trebaju biti u JPG formatu, minimalne razlučivosti 300 dpi te minimalnih dimenzija 2.200 x 1.600 piksela. Veličina pojedine slikovne datoteke treba biti približno 3Mb.
Prijavljene fotografije u digitalnom obliku moraju biti označene imenom i prezimenom autora i rednim brojem fotografije sukladno prijavnici.
U prijavnici treba za svaku fotografiju pobliže naznačiti mjesto (lokaciju) snimanja, te eventualno naziv baštinskog objekta ili događaja. Prijavnica može biti na CD-u zajedno s radovima ili priložena uz CD.

BROJ RADOVA
Svaki autor može na natječaj prijaviti do 10 fotografija.

OCJENJIVAČKI SUD
Ocjenjivački sud će imenovati organizator natječaja. Ocjenjivački sud će od ukupnog broja prijavljenih radova odabrati 6-8 fotografi ja koje će predstavljati Hrvatsku na zajedničkoj izložbi “XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2014.”.

NAGRADE
Svi autori odabranih fotografija dobit će međunarodnu diplomu.

IZLOŽBA
Međunarodna izložba “XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2014.” bit će organizirana u Hrvatskoj u nekoliko gradova.

KATALOG
Svaki autor odabranih fotografija dobit će primjerak kataloga.

PRAVILA NATJEČAJA
Pravila natječaja sukladna su međunarodnim Pravilima za priređivanje manifestacije “XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2014.” jedinstvenim za sve zemlje sudionice.

ROK
Posljednji dan za prijam fotografija je 2.6.2014. godine.

ADRESA
Radovi se šalju na adresu:
Hrvatski fotosavez, Dalmatinska 12, 10000 Zagreb.
 

No comments yet.