ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Hrvatska fotografija okom Petera Knappa

08.10.2012.

U sklopu manifestacije Festival Hrvatske u Francuskoj – ‘Croatie, la voici‘, u Cité nationale des arts u Parizu, od 11. listopada do 27. studenoga, biti će postavljena izložba ‘Hrvatska fotografija okom Petera Knappa’ koju organizira Ministarstvo kulture RH u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt.

Hrvatska fotografija okom Petera Knappa

Koncept izložbe potpisuje ugledni fotograf Peter Knapp, suradnik časopisa The Sunday Times te modnih magazina poput Vogue, Stern ili primjerice Ellea, za koji je godinama radio i kao umjetnički direktor. Hrvatskoj kulturnoj publici poznat je i po tekstu o Toši Dabcu. Izbor radova za izložbu Knapp je pripremio u suradnji s kustosicom izložbe dr.sc. Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom i voditeljicom Zbirke starije fotografije MUO.

Izložba predstavlja pregled hrvatske fotografije od 1930-ih do danas, u dva segmenta. Skupni dio izložbe čine odabrani radovi Đure Janekovića, Toše Dabca, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora, a suvremeni umjetnici Ivan Faktor, Marko Ercegović i Jelena Blagović predstavljeni su samostalnim dionicama. Autorska dionica Borisa Cvjetanovića posvećena malom formatu imat će i zasebno otvorenje u sklopu manifestacije Mois de Photo (Mjesec fotografije). Knapp ne slijedi striktno kronologiju te kroz povezivanje suvremenih autorskih sekvenci sa skupnom izložbom ‘klasika’ naglašava prožimanje početaka i suvremenosti autorske hrvatske fotografije koju karakterizira tehnološki iskorak fotografije prema strukturiranju narativa i mediju filma.

U izložbu je uključen i izbor od 16 filmova iz serijala Fotografija u Hrvatskoj, koji dopunjava paletu autora i fenomena iz povijesti i suvremenosti hrvatske fotografije. Pored Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić, Mladena Tudora i Borisa Cvjetanovića na ovaj su način predstavljeni Peter Salcher, Karlo Drašković, Juraj Drašković, Ivana Tomljenović, Petar Dabac, Antun Maračić, Pavo Urban, Jasenko Rasol i Sofija Silvia te fenomen Poletove fotografije. Prikaz teme zaokružen je sa 35 izloženih publikacija o fotografiji u Hrvatskoj.
Kao dio promotivne kampanje koja prethodi izložbi, 15.000 dvojezičnog, francusko-engleskog kataloga, insertirano je u jedan od najpopularnijih i najznačajnijih magazina o umjetnosti, kultni Beaux-Arts.

S obzirom na pristup obradi teme, značaju koji Peter Knapp ima u svijetu fotografije, promotivnim aktivnostima u Francuskoj, mjestu na u kojem se u Parizu održava izložba hrvatske fotografije, zaključujemo da je riječ o najopsežnijem predstavljanju hrvatske fotografije u inozemstvu do sada.

Po povratku iz Francuske izložba će od 14. prosinca biti prikazana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a potom u Dubrovnikui Osijeku. U tijeku su dogovori o postavljanju izložbe u još nekoliko glavnih gradova zemalja članica Europske unije.

Festival Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici kulturna manifestacija, koja u svom opsežnom programu uključuje brojna glazbena, scenska i umjetnička događanja, rezultat je suradnje brojnih hrvatskih i francuskih kulturnih institucija, ponajprije Ministarstava kulture i Francuskog instituta. Ministarstvo kulture RH angažiralo je renomirane umjetnike i stručnjake za specifična područja iz muzeja i zbirki od najvećeg nacionalnog značaja, pa je tako u suradnji s MUO organizirana izložba Hrvatska fotografija okom Petera Knappa.

No comments yet.