ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Gregor Radonjič – Prostori

14.01.2016.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija slovenskog fotografa Gregora Radonjiča pod nazivom ‘Prostori’ u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, u utorak, 19. siječnja 2016. u 19.30 sati.

Gregor Radonjič - Prostori
 
Izložba slovenskog fotografa Gregora Radonjiča pod nazivom Prostori obuhvada tri ciklusa fotografija, u kojima autor istražuje motive urbanog i prirodnog prostora. Ciklus fotografija Krajolici pijeska i prašine na subjektivan i djelomično realistički način prikazuju različite geografske lokacije udaljene od civilizacije. Varijacijama perspektiva i horizonta mijenjaju se dimenzije prostora na fotografijama i gledatelja se stavlja u nejasan prostor i vrijeme. Fotografije iz ciklusa Prostori/Perspektive čine otvorenu cjelinu i uvode u jednu drugačiju percepciju mentalnih slika prostora i meditativnih stanja s namjerom da se prikaže poetika fizičkog prostora i likovnih elemenata unutar samog mjesta. Motivi su likovno raspoređeni i svedeni na smisao površine, linije i teksture, tumačedi svaku vizualnu pojavnu isključivo kvalitetima njene vanjske forme: običan prostor iz kojeg je izdvojen prostor primarne percepcije. Sama svijetlost često stvara privremene perspektive bez stvarnog mjesta u prostoru. Ciklus Strelice donosi unikatnu interpretaciju ovog nesvakidašnjeg fotografskog motiva. Iako jedan od najstarijih simbola različitih civilizacija, strelice iz ovog ciklusa nastupaju u različitim situacijama dajudi osijedaj skrivenog značenja u urbanim prostorima. Time nagovaraju gledatelja da promatra motiv strelice izvan dokumentarne zabilješke jednog elementa u datom prostoru. Radonjič gradi kompozije bez ljudi. Ako je i prisutan, onda je čovjek tu samo kao dio likovnog elementa u kompoziciji, kao objekt i pojava, a razlog za to je sugestivno promatranje prostora kao jedinstvene cjeline. Fotografije stvarnih predjela i prikaza nisu samo puka zabilješka, ved vješta transformacija u likovne površine. Suptilnost izloženih fotografija je tišina koja čini zajedničku okosnicu ovih radova.

Gregor Radonjič, fotograf iz Maribora, bavi se fotografijom 25 godina. Početkom devedestih učlanjuje se u Fotoklub Maribor. Sudjelovao na oko 50 zajedničkih izložbi u koautorstvu, pripremio 9 mulitimedijalnih projekata, te je autor 18 samostalnih izložbi. U koautorstvu izdaje dvije literarno-fotografske knjige.
https://gregorradonjic.wordpress.com

No comments yet.