ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Goran Vranić – Refleksije

18.11.2010.

U utorak, 23. studenog 2010. u 20 sati, u Foto galeriji KIC KLUB, Preradovićeva 5, otvara se izložba fotografija Gorana Vranića pod nazivom Refleksije.
.
Goran Vranić - Refleksije
.
Nekolicina intrigantnih radova ove izložbe nazvane “Refleksije” dio je većeg ciklusa fotografija Gorana Vranića.
.
Ciklus „Refleksije“ nastajao je u različitim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima što Vranić vješto koristi za postizanje začudnih efekata prelijevanja i pretapanja boja i oblika. On odabire apstraktnije i prolaznije obrise brodova, a ne njihova čvrsta tijela koja sigurno plove morskim prostranstvima. Usredotočio se na njihov nestvaran, živahan i svakim daškom vjetra promjenjiv odraz na nemirnoj i namreškanoj morskoj površini. Upravo ta zrcaljenja, refleksije, apstraktni odrazi daju ovim fotografijama lirsku poetičnost te „hvatanje“ prolaznog i „nevažnog“ što čak i slučajne prolaznike nikako ne može ostaviti ravnodušnim. Varijacija oblika, od potpuno figurativnih do gotovo neprepoznatljivih i apstraktnih uvelike su određene izvorom svjetlosti i vizurom kuta snimanja.
.
Njegov ekran je zrcaljenje, odraz, refleksija, iskrenje sunca na valićima, odraz neba i oblaka, broda i prove, sve što „kvari“ uobičajenu sliku broda u moru. U toj komplementarnosti i sprezi nastaju nove vrijednosti slika prirode uhvaćene u pravom trenutku… Vranićevom trenutku, a autorova istančana senzibilnost prepoznavanje odabranog, baš tog trenutka, tvori tematski dosljednu umjetničku cjelinu.
.
O autoru
.
Goran Vranić rodio se 18. srpnja 1964. u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti, Odsjek fotografije završio je 1983. U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu radio je kao voditelj fotografskog ateljea od 1987. do 1996. Član je ULUPUH-a od 1993. godine. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom. Surađujući s istaknutim hrvatskim povjesničarima umjetnosti svojim snimkama opremio je brojna kataloška i monografska izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Moderne galerije u Zagrebu, Galerije Klovićevi dvori, Muzejskog dokumentacijskog centra i još brojnih ustanova, galerija i nakladnika diljem Hrvatske. Aktivni je član Fotokluba Zagreb od 1990. U Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika djeluje od 1997. godine.
.

No comments yet.