ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Goran Vranić – Portret grada Zvijezde

11.01.2013.

U utorak, 15. siječnja, u 19 sati, u Muzeju Mimara, otvara se izložba fotografija Gorana Vranića ‘Portret grada Zvijezde’.

Goran Vranić - Portret grada Zvijezde
 
Goran Vranić je zagrebački umjetnički fotograf rođen 1964. godine, a do sada je fotografski obradio Zagreb, Pakrac i Lipik, Koprivnicu i Dubrovnik. Izložba je premijerno bila postavljena u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac u Galeriji ‘Vjekoslav Karas’ u povodu obilježavanja Dana grada Karlovca. Vranićev fotografski ciklus posvećen gradu Karlovcu dokumentira i interpretira ukrasne motive izvedene na pročeljima zgrada smještenih u karlovačkoj zvijezdi i širem središtu grada s ciljem promicanja kulturnog identiteta grada Karlovca.

Baveći se Karlovcem, Goran Vranić motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri – Zvijezdi i njezinoj blizini. S odmjerenim poštovanjem fotografski bilježi tragove vremena nataložene oplemenjujućim mirnim tijekom bogatog gradskog života, ali i one nastale u kontekstu dramatičnih zastoja vezanih uz ratno razaranje devedesetih, posvemašnje siromaštvo i opustjelost. Njegove fotografije nude „ubrane“ plodove obilja s pročelja građanskih kuća- koji šetačima često izmiču.

Ulazeći u vlažna karlovačka dvorišta, zastajući na trgu osluškujući jeku njegove praznine, koračajući ulicama, zaboravljenu i zanemarenu ljepotu grada pronašao je u oronulim i prašnim, ispucalim i trošnim funkcionalnim i dekorativnim elementima stare gradske arhitekture, ali i u onom trenutnom ritmu životne svakodnevnice opredmećenom loncem rascvjetalog cvijeća, platnenom prozorskom zavjesom ili paukovom mrežom na prašnjavom reljefu. Poveden čarolijom svjetla i sjene zabilježio je osobni doživljaj stare Zvijezde i njezinog današnjeg prašnjavog sjaja.

Krećući se unutar ovog okvira, Vranić i nije učinio drugo nego portretirao suvremenu stvarnost grada oslonjenu i uronjenu u 433 godine postojanja grada. Fotografirajući oblikovno bogatstvo sačuvano na obrazima karlovačkih kuća neizravno je rasvjetlio i sadašnjost koju grad živi. Interpretacijom odabranih motiva grada, stvorio je fotografska svjedočanstva suvremenog karlovačkog ozračja te upečatljivo pokazao neraskidivost prostora, vremena i života. Antonija Škrtić, GM Karlovac

No comments yet.