ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Globalni problemi – Vraćanje dijelova fotografije iz sjene i “sprženih” dijelova

23.07.2010.

Kad snimamo portret osobe iza koje se nalazi izrazito osvijetljena pozadina i pri tome ne koristimo nikakvo dodatno svjetlo da bismo dosvijetlili lice, vjerojatno će se nam se model zbog jakog pozadinskog osvjetljenja naći u sjeni.
.
Globalni problemi - Vraćanje dijelova fotografije iz sjene i "sprženih" dijelova
.
Također, pri snimanju s uključenom bljeskalicom, pogotovo onom integriranom u fotoaparat, portretirana osoba će biti i previše osvijetljena, najsvjetliji detalji na njoj “sprženi”, dok će pozadina biti u potpunom mraku. Za vraćanje detalja koji se nalaze u tim “izgubljenim” područjima fotografije koristit ćete vrlo moćnu naredbu Shadow/Highlights.
.
Shadows/Highlights .
Shadow/Highlights naredba izvrsna je i za izvlačenje detalja iz dijelova fotografija koje na prvi pogled izgledaju korektno.
Međutim, bez obzira koliko moćna ova naredba bila, pomoću nje nećete moći izmisliti detalje kojih na slici jednostavno nema. Ako su dijelovi vaše slike u sjeni toliko tamni da su postali potpuno crni, a osvijetljeni dijelovi toliko svijetli da su prešli u bijelu, ništa ih neće moći vratiti u život. Ako da su detalji ipak sačuvani, ova naredba stvarno može napraviti čuda. Shadows/Highlights naredbu pokrećemo preko izbornika ImageAdjustmentsShadows/Highlights.
.

.
Shadows/Highlights podešavanje nije moguće primijeniti kao adjustment sloj. Za njegovu nedestruktivnu primjenu sloj na kojemga želite primijeniti konvertirajte prvo u Smart Object pomoću naredbe LayerSmart ObjectConvert to Smart Object te nakon toga iz izbornika ImageAdjustments odaberite naredbu Shadows/Highlights.
.
U dijaloškom okviru koji se otvorio označite opciju Show More Options. Umjesto dva klizača koja ste vidjeli do sad pojavit će ih se čak osam. Ne dopustite da vas oni zbune i obeshrabre jer ćete za par minuta znati kako funkcioniraju.
.

.
Shadow/Highlights dijaloški okvir podijeljen je u tri cjeline, od kojih su dvije potpuno jednake. Na vrhu se nalazi dio Shadows koji sadrži tri klizača koji nam pomažu izvući detalje iz sjene. Ispod njega je dio Highlights koji sadži tri potpuno ista klizača, a služi za vraćanje detalja u preosvijetljene dijelove. Ispod njega je dio Adjustments koji sadži dodane opcije za popravljanje slike.
.
Pomicanjem klizača Amount kontrolirate količinu podešavanja koje želite primijeniti na sjene, odnosno preosvijetljene dijelove. U našem primjeru vrijednost klizača Amount od 50% mi je djelovala neprirodno te smo povukli klizač u lijevo do vrijednosti 40%. S detaljima koji su ovako izašli iz sjene slika već izgleda mnogo bolje. Ispod Amount klizača nalazi se klizač Tonal With. Pomoću njega ćemo odrediti raspon tonskih vrijednosti na koje će Shadow/Highlights djelovati. Povlačenjem ovog klizača udesno povećat ćemo raspon tonova na koje djelujemo kako bi obuhvatili više srednjih tonova. Ovaj ćemo klizač povući do vrijednosti 90%.
.
Radius klizačem određujete kako će se izmijenjena područja stopiti s ostatkom fotografije. Ako je ovaj parametar premalen, slika može izgledati plošno, a prijelazi između izmijenjenih i neizmijenjenih područja slike oštri. U pravilu, veće vrijednosti Radius parametra izgledaju bolje, no kolike će one biti najbolje je odrediti promatranjem svake pojedine slike.
.
Nakon podešavanja sva tri klizača slobodno se po potrebi vratite na početak i korigirajte im vrijednosti sve dok ne dobijete najbolji mogući rezultat.
Nakon podešavanja dijelova slike koji su bili u sjeni sasvim ću malo na isti način podesiti i osvijetljene dijelove.
.
Ako su pri prethodnim koracima boje u korigiranim dijelovima fotografije izgubile ponešto od svoje početne saturacije, možete ju pojačati pomicanjem klizača Color Correction udesno, a kontrast najvidljiviji u srednjim tonskim vrijednostima možete povećati ili smanjiti pomicanjem klizača Midtone Contrast.
.
Koje vrijednosti ćete odabrati na slikama koje obrađujete ovisit će isključivo o njima. Parametri koji na jednoj fotografiji rade izvrsnu korekciju na drugoj će možda biti potpuno pogrešni.
.
.
Pogledajte primjer
.

.

  1. ovaj alat je super, sam otreba oprezno s njim kako se ne bi pretjeralo

    Komentar by Oliver Bešić — lipanj 1, 2011 @ 9:38 am