ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Globalni problemi – S tri klika do optimalnog kontrasta i boje

30.04.2010.

Sigurno vam se već više puta dogodilo da ste bili zadovoljni snimljenom fotografijom, ali je ipak bila malo podeksponirana ili preeksponirana, ili je s nedovoljno kontrasta djelovala plošno, a boje na njoj“isprano” ili “pomaknuto“.
.
S tri klika do optimalnog kontrasta i boje
.
Ako pojedini pikseli na fotografiji trebaju biti crni, bijeli i neutrano sivi, i vi znate koji su to pikseli, koristeći naredbu Levels trebat ćete napraviti samo tri klika kako bi fotografi ju ispravno osvijetlili i podesili balans bijele boje.
.
Pomoću izbornika Window otvorite Adjustments panel i kliknite na ikonu Levels. Otvorite Layers panel iz izbornika Window ili pritiskom tipke F7.
Nakon što ste u Adjustments panelu odabrali naredbu Levels, u Layers panelu ćete primijetiti da se iznad sloja Background, koji sadrži piksele vaše fotografi je, kreirao novi sloj naziva Levels 1.palete Adjustment i Levels
.
Središnji dio Levels panela spunjava histogram. To je graf koji opisuje distribuciju tonova na slici. Kod većine neobrađenih fotografija najtamniji i najsvjetliji tonovi nalaze se nekoliko razina udaljeni od crnih, odnosno bijelih, što rezultira nedovoljnim kontrastom.
Ispod histograma su tri Input klizača. Crni predstavlja Shadows (tamne tonove), središnji sivi Midtones (srednje tonove), a bijeli Highlights (svijetle tonove).
Određivanjem crne, bijele i srednje sive točke na slici povećavamo njezin dinamički raspon. Optimizirani dinamički raspon rezultira i optimalnim kontrastom.
.
Ako znamo koji dijelovi slike trebaju biti crni, bijeli i neutralni, kliknut ćemo triput na sliku Eyedropper alatima koji se nalaze s desne strane panela.
Set Black Point Eyedropper alatom kliknut ćemo na piksel na slici koji treba biti crn.
Set White Point Eyedropper alatom kliknut ćemo na piksel na slici koji treba biti bijel.
Set Gray Point Eyedropper alatom kliknut ćemo na piksel na slici koji treba biti neutralno (srednje) siv.
Kontrast i balans boje na slici je korigiran. U Layers panelu kliknite na ikonicu oka ispred sloja Levels 1 i pogledajte kako je slika izgledala prije korekcije. Kliknite još jednom na isto mjesto da biste uključili sloj koji sadži korekcije koje ste upravo napravili.
.
Ako ne možete odrediti koji bi pikseli na slici trebali biti crni, bijeli ili neutralno sivi, ili takvih piksela na slici niti nema, ekspoziciju i kontrast na slici korigirajte pomicanjem Input klizača.
Povlačenjem crnog klizača udesno potamnit ćete tamne tonove na slici. Pomicanjem bijelog kizača ulijevo posvijetlit će svijetle tonove slike. Srednji dio tonskog raspona posvijetlite pomicanjem sivog klizača ulijevo, a ako je slika presvijetla, potamnite ju njegovim pomicanjem udesno.
Na ovom primjeru koji je bilo potrebno posvijetliti povukla sam sivi trokutić ulijevo, kao i bijeli koji sam postavila na razinu najsvjetlijeg tona kako bih ga pretvorila u bijelog.
.
.
Primjer
.

.

  1. jako dobro, hvala

    Komentar by Brko32 — listopad 19, 2010 @ 6:04 am