ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Galerija Kortil – Rene Magritte i fotografija

03.11.2010.

U organizaciji Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva „Francuske alijansa Rijeka“ i Odjela za kulturu Grada Rijeke 04.11.10. u 19:00 sati u Galeriji Kortil, Strossmayerova 1, Rijeka, bit će otvorena izložba René Magritte i fotografija / Fidélité des images – Magritte et la photographie. Svečanosti otvorenja će prisustvovati g. Guy Van Glabeke, konzul Kraljevine Belgije. Izložba će biti otvorena do 20. studenog.
.
La fidélité des images - René Magritte i fotografija
.
vrijeme: 4.11.2010. – 20.11.2010. 19:00
mjesto: Rijeka; Galerija Kortil, Strossmayerova 1
organizator: Francuska alijansa Rijeka / Odjel za kulturu Grada Rijeke
.
Izložena je 61 fotografija (print) koje je Magritte realizirao u periodu od 1925. do 1955. godine. Fotografirao je ponajprije svoju obitelj, prijatelje i književnike među kojima Louisa Scutenairea, Paula Nougéa, Paula Colineta i Irène Hamoir.
.
René Magritte rodio se u Lessinesu 1898. godine.Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti 1916. g. u Bruxellesu, gdje ostvaruje svoja prve radove u suradnji s konstruktivističkom skupinom ‘7 Arts’. Tamo srećeGeorgette Berger, koja će postati njegova supruga i doživotna muza. Presudni trenutak u umjetnikovom djelovanju upoznavanje je s fotografijom Giorgia de Chirica kada se Magritte okreće nadrealizmu te zajedno s nekolicinom umjetnika osniva briselski nadrealistički pokret.
.
Odlazi u Pariz 1927. g. gdje sreće A. Bretona i P. Eluarda te sudjeluje u aktivnostima skupine francuskih nadrealista. Po povratku u Bruxelles 1930. g. posvećuje se radu na svojoj prvoj individualnoj izložbi u Julian Levy Gallery u New Yorku. Neposredno nakon njemačke okupacije Belgije 1940. g. Magritte kratko boravi na jugu Francuske što će rezultirati diskretnim impresionističkim postupcima u njegovim djelima.
.
U poslijeratnom razdoblju posebno je velik interes za Magritteovu umjetnost u SAD-u gdje nekoliko puta samostalno izlaže. Sredinom 50-tih godina snima nizkratkometražnih filmova sa suprugom Georgette i prijateljima. Uvijek otvoren inovaciji, Magritte ce se sve do svoje smrti 1967. godine okušavati u raznim umjetničkim tehnikama.
.

No comments yet.