ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fredy Fijačko – GO FREDY PRO

04.11.2013.

Pozivamo vas na izložbu fotografija autora Fredyja Fijačka pod nazivom GO FREDY PRO. Otvorenje izložbe je 8. studenog 2013. u Caffe baru LP, Račkoga 11 u Zagrebu, u 19 sati. Organizator izložbe je udruga Fijaker.

Fredy Fijačko - GO FREDY PRO
 

Kolekcija fotografija snimljena je fotoaparatom GoPro. Njegove tehničke mogućnosti Fredy Fijačko iskorištava na svoj specifičan kreativan način pružajući gledatelju fotografiju, u isto vrijeme realističnu, a i pomno promišljenu. Otkriva se kao vrhunski poznavatelj kompozicije. Bira zanimljive motive u svojim svakodnevnim šetnjama gradom, te ih vješto smješta u kadar svoje fotografije. Često su to motivi koje je Fredy već obradio i pretvorio u fotografije svoga Zagreba, te izložio na svojim izložbama ili objavio u raznim publikacijama. No, sada se odlučio poigrati. Odlučio je biti malo neozbiljan, zanesen, radoznao… Nakon mnogo eksperimentiranja, dobro je upoznao GoPro i specifičnost kuta iz kojega fotografira, ne gledajući pri tom kroz tražilo. Dobro poznatim zagrebačkim vedutama pridodaje i slikovite trgovine, lokale, galerije…Kako bi na svojim fotografijama istaknuo ljubav i povezanost sa svojim Zagrebom, smješta i sebe u kadar. Svojim prisustvom naglašava dubinu veze koju od svojih foto početaka osjeća prema svome gradu kojega, bilo profesionalno, bilo amaterski, obrađuje svojim fotografijama. Njegov je pristup uvijek vedar, što možemo iščitati i na njegovu licu, kroz osmijeh i opuštenost.

Cijeli život živi i radi u centru grada. Upoznao je mnoge poznate Zagrepčane i susrete sa njima zabilježio je svojim GoProm. Kadar koji GoPro pruža vrlo je širok, te hvata veliki odsječak realiteta u drugom planu i autoportret autora u prvom. U svojoj zaigranosti, autor je svakoj fotografiji dodao još jedan mali detalj koji se provlači kroz kompletnu seriju fotografija. Želeći se ovaj puta pokazati zaigranim, na svakoj fotografiji nosi sunčane naočale crvena okvira. Čini se da kroz taj odabir poručuje gledatelju da trenutno nije baš ozbiljan i da je raspoložen za istraživanje, upoznavanje, ležeran razgovor sa usput viđenim prijateljima, znancima, ali i nepoznatim sudionicima zagrebačke svakodnevice. Nasuprot toj površinskoj zaigranosti, suočeni smo sa vješto umjetnički promišljenim i dorađenim fotografijama.

Kolekcija Go Fredy Pro sastoji se od vrlo mnogo fotografija od kojih je bilo vrlo teško odabrati uzorak za izlaganje u okviru ove izložbe. Sigurno je da će ove fotografije izmamiti osmijeh na licu gledatelja, a nije isključeno da bi i oni mogli biti ukomponirani u jedan od Fredyjevih novih GoPro uradaka.

Fredy Fijačko - GO FREDY PRO Fredy Fijačko - GO FREDY PRO Fredy Fijačko - GO FREDY PRO Fredy Fijačko - GO FREDY PRO

 

Fredy Fijačko, rođen 7. veljače 1957. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završio 1978., smjer grafike – likovni tehničar. Od 1980. godine radi u Hrvatskom školskom muzeju na mjestu višeg muzejskog tehničara. Fotografijom se intenzivno bavi od 1996. godine.
Samostalne izložbe:
Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn –“ Zagreb noću“, 1997.
Muzej Mimara – „Zagreb na prijelazu stoljeća“, 2002.
Starogradska vijećnica grada Zagreba, „Zagreb na prijelazu stoljeća“, 2003.
Tvrđava Knin, „Zagreb na prijelazu stoljeća“, 2003.
Knjižnice grada Zagreba, „Zagreb na prijelazu stoljeća“, 2003/4.
Galerie Nahore dk Metropol Česke Budejovice, „ Britanac nedjeljom prije podne“, 2013.
Galerija „Modulor“ Zagreb, „Britanac nedjeljom prije podne“ 2013.
Skupne izložbe:
Umjetnički paviljon Zagreb, Hrvatska fotografija 1997.
Umjetnički paviljon Zagreb, Hrvatska fotografija 2002.
Salon fotografije Vinkovci, 2002.

No comments yet.