ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Franjo Bahovec – Sjećanje na protekla vremena

15.04.2013.

Godinu 2013. Foto Galerija Lang započinje gostovanjem u uglednoj ljubljanskoj galeriji ‘Aula’, Trg republike 2, izložbom fotografske baštine Franje Bahovca, koju je vrijedni kolekcionar iz Samobora gosp. Josip Horvat spasio od zaborava i sačuvao u svojoj zbirci.

Franjo Bahovec - Sjećanje na protekla vremena
 
Jedinstveni opus Franje Bahovca još čeka doličnu prezentaciju i monografsku obradu s kojom bi grad Samobor mogao biti ponosan. Odabirom njegovih stereofotografija s početka 20.st. Foto Galerija Lang iz Samobora u ljubljanskoj galeriji “Aula” predstavlja medij fotografije u neobičnom izdanju 3D fotografija koje su se prije stotinjak godina zvane “stereo-fotografija”. Izborom od 38 fotografija, ljubljanska će se publika upoznati s ovim jedinstvenim opusom samoborskog fotografskog amatera iz vremena početka 20.st. čije fotografije (točnije – stareodijapozitivi) po svim karakteristikama imaju svoje ugledno mjesto u općoj povijesti ovog medija.

Franjo Bahovec (Samobor, 1851.-1924.) je bio lokalni amater u Samoboru, čije fotografije svjedoče svojedobno o ključnoj ulozi amatera u razumijevanju i primjeni novog medija. Ne radi se samo o upotrebi stereofotografije kao tada ? početkom 20.st. – novoj tehnologiji medija fotografije, već i o posve novoj, svježoj vizualnoj kulturi. Njegove fotografije kako iz Samobora, tako i iz svijeta kojim je putovao, te fotografije koje je snimio u intimi privatnosti, obogaćuju hrvatsku fotografsku baštinu vrijednim prilogom. Zasluga za spas ovog izuzetno vrijednog materijala (gotovo u posljednji čas) pripada gosp. Josipu Horvatu iz Samobora, vrijednom sakupljaču lokalnih starina, i gđi. Mariji Tonković muzejskoj savjetnici Muzeja za umjetnost i obrt koja je Horvatov nalaz predstavila u Cro-Art klubu u Zagrebu 2007. godine.

Dio fotografskog opusa Franje Bahovca predstavila je i Foto Galerija Lang 2007. godine u okviru velike izložbe na temu akta u Hrvatskoj fotografiji, te na 45. zagrebačkom Salonu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu u svibnju 2010.

No comments yet.