ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fragmenti istarske povijesti i tradicije

02.05.2013.

U predvorju galerije Vladimira Filakovca, Dubrava 51a otvara se 6. svibnja u 19 sati skupna izložba fotografija sudionika međunarodne manifestacije Foto ex tempore, održane u rujnu 2012. u Novigradu u Istri. Naziv izložbe je Fragmenti istarske povijesti i tradicije. Izložba ostaje otvorena do 22.svibnja.

Fragmenti istarske povijesti i tradicije
 
Projekt FOTO EX TEMPORE u organizaciji Zajednice Talijana Novigrad pod vodstvom Mirande Legović, zamišljen je kao kulturno-turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije . Iz značenja latinskog izraza ex tempore (trenutno) proistekla je osnova projekta.
Osamdesetak fotografa iz cijeloga svijeta dolazi svake godine krajem rujna na nekoliko dana u Novigrad, koji je baza manifestacije. Sudionici dolaze na poziv i uz prethodnu najavu.

Iz Novigrada, u našoj organizaciji, kreću na izlete po Istri i snimaju na zadane teme. Nakon dva dana snimanja, sudionici odabiru svoje najuspješnije fotografije, koje su trećeg dana njihova boravka kod nas, isprintane, izložene na panoima na Velikom trgu, žirirane od stručnog žirija, ocijenjene od prisutne publike (vox populi) te glasanjem putem interneta. Istu se večer, za najbolje ocijenjene fotografije, dodijeljuju vrijedne nagrade.

Prošlogodišnje teme bile su:

SREDNJEVJEKOVNE SCENE ŽIVOTA U SVETVINČENTU
U organizaciji Foto ex tempora, pokušali smo scenografijom i kostimografijom prilagođenom fotografima, dočarati razdoblje, kad je ponosni dvorac koji krasi centar Svetvinčenta (živopisnog mjesta u unutrašnjosti Istre), doživljavao svoje najbolje dane.

RIBARSTVO U NOVIGRADU
Već letimični pogled na geografski položaj Novigrada, kao poluotoka okruženog morem i ušćem rijeke Mirne, nameće zaključak da je more novigradskim stanovnicima oduvijek bilo izvor hrane i zarade.

Razglednice su bile jedini  vizualni svjedoci povijesti ovog grada u proteklim decenijama ( od kraja 19.stoljeća do polovice 20.stoljeća). Te najstarije slikovne uspomene, kao i sjećanaja starijih Novigrađana, svjedoče o stoljetnom ritualu ispraćaja i dočekivanja ribara, često popraćena burnim emocijama.
Ribarski mol na Mandraču, oduvijek je bilo mjesto gdje su se ribari nalazili, sušili ili krpali mreže i prepričavali ribarske dogodovštine.

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.
 
 

No comments yet.