ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

FotoStarter

26.10.2010.

U petak 29. listopada 2010. u 20 sati, u Galeriji MAKINA, Kapitolinski trg 1, Pula, otvorenje je izložbe fotografija studenata UAOS pod nazivom FotoStarter. Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2010.
.
Foto Starter
.
FotoStarter je izložbeni projekt studentica i studenta UAOS koji se po osnovnoj ideji oslanja na Sarter izložbu iz 2009. godine, prikazanu u HDLU-u Osijk, odnosno u galeriji Kazamat. Nakon Osijeka izložba je prikazana u više gradova po slavoniji, te u rujnu ove godine u Zagrebu.
.
Foto Starter je također svojevrsni početak ali u mediju fotografije i ne samo studentica studenata završne godine već svih godina. Prva izložba će biti otvorena 27.10.2010. u Pulskoj galeriji Makina koja je specijalizirana galerija za fotografiju, a funkcionira i financira se kao javno-privatno partnerstvo. Galerija Makina je otvorena u proljeće 2010 i do sad je otvoreno pet izložbi koje su od strane struke, kritike, publike te posebno ističem kolekcionara, prihvaćene sa nemalim oduševljenjem. Poziv za izlaganje smo dobili tijekom ljeta, a koncept o različitim, pa i kontradiktornim pristupima fotografskom mediju bio je od početka jasan. Svježina i osebujnost radova koje sam mentorirao u posljednje tri godine na UAOS, u svakom slučaju zaslužuju biti pokazani, a samim tim i gurnuti na umjetničko tržište ali još uvijek pod okriljem akademije.
Za prvu izložbu osam izabranih studentica i studenata pokazuje svu širinu i potencijal medija fotografije ali ga ne glorificiraju. Oni, svako ponaosob gotovo hrabro predstavljaju svoje umjetničke pozicije, dovode sam medij na granicu tehničke i estetske pretpostavke
.
Adam Atila, Marija Mikulić Bošnjak, Zrinka Botić, Dražen Budimir, Robert Fišer, Josip Kaniža, Damir Lesinger i Ana Petrović su nova nadolazeća generacija koja ne postavlja upitnost medija fotografije, ne tražeći svrhu, već za ideju i sadržaj svojih umjetničkih promišljanja upravo koriste fotografski medij, oni pokazuju neke nove slike kojih smo mi na UAOS-a, a vjerujem i publika posebno željni.
.
Izložba FotoStarter je također odlična prigoda da se izbor s vremenom proširuje, te se u širem ili užem kontekstu pokaže i u drugom galerijama u Hrvatskoj i regiji, za što već sad postoji interes. Također, očekujem da će prva izložba u Puli biti poticajna ostalim studentima te, da će se nadolazeće izložbe proširivat i nadopunjavat svojom svježinom i nesputanošću.
.
Voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost
doc. Vladimir Frelih
.
.
FotoStarter, prvi/drugi put
.
……….Kada bi se dijelila ista imena i prezimena koliko bi se indetiteta izgubilo ili dobilo? Serija fotografija pod nazivom Ane Petrović okuplja pedeset portreta različitih osoba sa istim imenom i prezimenom. Na jednom mjestu pedeset osoba koje bi u dokumentima morala razdjeljivati neka druga oznaka, naprimjer jedinstveni indetifikacijski broj, promatraju gledatelja u sličnim, ali ipak različitim formatima čiji je omjer ovisio o pronađenoj fotografiji sa Internet pretraživača. Činjenica da i ja nosim isto ime i prezime ne može ne potaknuti pomisao da se u ovom radu traži osobni idetitet ali se zapravo događa upravo suprotno- gubitak indetiteta unatoč šarolikoj raznolikosti portretnih fotografija. Upravo se ta raznolikost spaja u jednu površinu čineći cjelinu u kojoj taj rad ima smisla samo u svojoj mnogolikosti.
(Ana Petrović)
.
Špijunka kao nula i ključanica kao broj jedan grade binarni kod koji je osnova digitalne tehnologije i nadzora mase gdje je binarni kod nadjačao ljudski kod.Špijunke i kljućanice kao primitivniji predhodnik digitalnog nadzora ali u ovoj seriji fotografija i kao dio njegove onovne strukture i kao sami početak kraja naše ljudske slobode.
Zadiranje u unutrašnji prostor kroz ključanicu i pogled u javni prostor kroz špijunku gdje taj javni prostor samim time što je javni gubi potrebu za nadzorom.Za promatraća pogled kroz te otvore svodi se na čekanje greške u tuđim koracima i potreba da se vidi nešto nemoralno i zabranjeno.
(Robert Fišer)
.
Acapulco nights, foto novela, dio je šireg projekta jedne velike besmislice zvane WARP STEREO POP, koja nastaje spontano i bez koncepta, ne bavi se problemom čovjeka i čovječanstva, ne traži odgovore na pitanja niti se bavi sličnom dubokoumnom problematikom.Unatoč tome reflektira postojeći svijet, izbljuvanu podsvjesnu reakciju vrišteće glavobolje obećanog doba. Digitalna oaza analognih snova koja se pretvara iz rotirajuće halucinacije uspavane apokalipse u statičnu ekspanziju novog svjetskog poretka.Upravo iza ovakvog kreiranja stvarnosti kriju se subliminarne poruke izvan našeg dometa percepicije,koje naše oko i razumne mogu primjetiti niti razumjeti,ali naša ih podsvjest stvara,percipira i skladišti u ladice našeg uma. Postupkom ispuštanja nataloženog smeća informacija iz glave dobivamo uvid u stanje zatrovanosti sistema podacima suvremenog svijeta, čime otvaramo vrata spoznaje i prihvaćanja okoline i samoga sebe.
(Damir Lesinger)
.
……….Sa današnjih kutija cigareta bombardiraju nas natpisima kao što su „Pušenje ubija“ ili „Pušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas“. Znači imamo problem! Ta upozorenja zvuče zastrašujuće, a ironija cijele priče je u tome da su cigarete još uvijek legalne. Mislio sam kako bi bilo zabavno vidjeti pušače kako pale cigarete sa upaljačima nalik na pištolje kojima je cijev okrenuta prema pušaču kao samoubojici.
(Atila Adam)
.
Fotografija otisaka frotaga postaje original u trenutku kadriranja i selektiranja određenog fragmenata jednog zida, hodnika te jednog prostora. Zid koji čini prostor takav u kakvom je stanju zatečen, sa svim svojim povijesnim slojevima. Sam čin frotaga je autentičan otisak jedne stvarnosti.
Otiskivajući zid frotagom stapaju se svi povijesni slojevi i vremenski trenuci u jedan otisak, koji se potom arhivira putem fotografije i dovodi do svršetka jedne povijesne epohe; transformirajući ga u potpuno novonastali sloj koji kao takav biva ponuđen publici.
(Josip Kaniža)
.
………Kao što pojam mrtvačke ukočenosti (lat. rigor mortis) označava prepoznatljive znakove smrti, tako i ciklus Rigor Vitae predstavlja zamrznute trenutke života. Dodirne točke ovih dviju tema su očite i namjerno koketiraju s ironijom kako bi se putem nje i vizualno približile. Iako su obdukcijske fotografije misao vodilja, njihov početni smisao je izokrenut uvođenjem nove točke gledišta koja mijenja doživljaj. Dok će oni što vide smrt osjećati nelagodu, oni drugi će upoznati mir.
(Zrinka Botić)
.
Serija prikaza nazvana Cats, Sex & Nazis, svojevrsno je umjetničko/sociološko istraživanje mentalnog prostora našeg neposrednog okruženja prezentiranog slikama(u ovom slučaju fotografijama) iz realnog prostora sa kojima sam spajao određeni tekst/misao.
Intimni prostor pojedinca, u ovom slučaju unutrašnjost osobnog automobila, uglavnom je refleksija mentalnog prostora. ……
Prostor javnog mišljenja u današnje vrijeme je pristupačan svima, a najpristupačniji je upravo prostor Web-a, sa kojeg sam (gotovo metodom slučajnog odabira) copy-paste tehnikom dao glas (tekst) tim nijemim akterima svakodnevice iz moje neposredne blizine. A on je toliko glasan da ga je nemoguće ignorirati.
Bolje da umre selo nego običaji! (narodna uzrečica)
Uzevši u obzir povijest recepcije masovnih ideologija na ovim prostorima, ovaj rad je samo bilješka kontinuuma plemenskog naslijeđa nužnosti pripadanja određenom većinskom korpusu(nacionalnom, ideološkom, religijskom…), koji sa sobom nosi i potrebu identifikacije na simboličko-deklarativnoj razini, a nažalost i nemogućnost prihvaćanja „drugih“ i „drugačijih“ shvaćajući ih kao prijetnju vlastitom opstanku. Zato mentalni prostor ostaje uzak kao mala kabina osobnog automobila.
(Dražen Budimir)
.
Fotografije prikazuju žene u seksualno nabijenim pozama. Ono što svatko može primjetiti jest da im nedostaje glava. Oduzimanjem lica im je oduzeta osobnost.Ono što ne vidimo jest èinjenica da sam se u to vrijeme intenzivno bavila prodajom. ako razmišljamo u tom smjeru lako je povezati fotografije s plakatima koji vrlo èesto koriste žensku seksualnost nebili bolje kotirali na tržištu. žena je tako stavljena u poziciju seksualno poželjnog objekta u svrhu prodaje, a logično je za pretpostaviti da je onda muškarac tu pasivan konzument te seksualne provokacije.
(Marija Mikulić Bošnjak)
.

No comments yet.