ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

FotoStarter u Kuli Lotrščak

22.10.2011.

U subotu, 22. listopada od 19 sati, u Kuli Lotrščak, otvorena je izložba fotografija studenata i studentica Umjetničke akademije Osijek pod nazivom ‘FotoStarter’. Na izložbi sudjeluju Adam Atila, Marija Mikulić Bošnjak, Zrinka Botić, Dražen Budimir, Robert Fišer, Josip Kaniža, Damir Lesinger i Ana Petrović. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.
.
FotoStarter u Kuli Lotrščak
.
FotoStarter je svojevrsni početak, produkcijski ali i izlagački u mediju fotografije studenata/ica UAOS. Ime izložbe je ujedno i platforma za koncept kojem je cilj poticanje umjetničke djelatnosti novih naraštaja Osječke akademije.
.
Fotografija, kao jedan od najkompatibilnijih umjetničkih medija čiju informacijsko komunikacijsku površinu podjednako rabe umjetnici svih medijskih interesa, odavno se otela iz čvrste ruke fotografskih autoriteta bazičnog interesa za preslikavanjem svijeta oko sebe. Ako ne prije onda barem kod Marcel Duchampa i Man Raya mogli smo prepoznati varljivu provokativnost fotografskog medija.
.
Ni jedan medij sam po sebi nije napredan ni nazadan, obzirom na ideju svaki u sebi nosi prednosti i mane, trenutak neopterećene umjetničke afirmacije dolazi tek s poništavanja funkcionalnosti. Posebno bi se to moglo reći za fotografiju koja od početka 20. st definitivno hrani svijet gladan slike, a samim je tim u najtežem položaju umjetničke emancipacije. Pitanje je, da li fotografiji u 21. st. to uopće treba.
.
..Osam izabranih studentica i studenata pokazuje širinu i nove, drugačije pozicije medija fotografije ali ga ne glorificiraju. Svako ponaosob predstavlja svoj umjetnički stav, dovode sam medij na granicu tehničke i estetske pretpostavke. Oni su neopterećeni etičkim, tehničkim i povijesnim floskulama samog medija ali ih uvažavaju kao alat. Nude suživot nespojivog, što je rasvjetljavanje osobnih polaznih točaka. Također ponekad nedovoljno svjesni snage naivnosti ali i opasnosti koja iz tog proizlazi traže svoj izričaj. Adam Atila, Marija Mikulić Bošnjak, Zrinka Botić, Dražen Budimir, Robert Fišer, Josip Kaniža, Damir Lesinger i Ana Petrović su nova nadolazeća generacija koja ne postavlja pitanje medija, oni nisu fotografi, niti umjetnički fotografi, oni su umjetnice i umjetnici koji za svoje ideje traže prikladan medij, što je i fotografija. ..iz kataloga izlože FotoStarter, Zavičajni muzej Rovinj 2011 / Vladimir Frelih
.

No comments yet.