ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fotoreporteri Koprivnice – Mladi autori nove digitalne ere

10.11.2011.

U četvrtak, 10. studenog, u 18 sati, u Galeriji Koprivnica, otvara se izložba fotografija ‘Fotoreporteri Koprivnice / Mladi autori nove digitalne ere’. Na izložbi sudjeluju Ivan Brkić, Goran Generalić, Dijana Radotović, Zoran Stupar, Marijan Sušenj i Ozren Špiranec. Izložba je otvorena do 30. studenoga.
.
Fotoreporteri Koprivnice
.
Fotoreportažna fotografija posebna je kategorija tzv. life-fotografije koja u sebi sadrži čitav niz slojevitih socioloških, antropoloških i estetskih značenja koje su znatiželja (znanje i erudicija) novinara i oko fotografa preoblikovali u fotoreportažu, novinsku formu koja pripovijeda priču o prostoru, vremenu i ljudima, u ovom slučaju o Koprivnici. Zabilježiti zanimljivu scenu, uhvatiti onaj posebni kadar u kojem zaustavljeno vrijeme u prostoru pripovijeda događaj, zahtjevno je umijeće koje osim poznavanja fotografskog zanata, estetike i poetike bilježi čitav niz kompleksnih povijesnih, kulturno-povijesnih, umjetničkih, društvenih, političkih, biheviorističkih i antropoloških značenja.
.
Društvena odgovornost fotoreportera daleko je značajnija nego što se to prepoznaje i iščitava na primarnoj razini na kojoj urednici dnevnih ili tjednih novina, časopisa i revija odabiru i uređuju fotoreportažu kao novinarsku formu koja slikom i riječju donosi prikaz, mišljenje, komentar ili stav. Svjesno ili nesvjesno, fotoreporteri i njihovi urednici su ti koji stvaraju i oblikuju ikonologiju i ikonografiju prostora i vremena. Temeljna teza istraživanja prema kojoj su upravo fotoreporteri oblikovali nekadašnji i danas još uvijek oblikuju vizualnu predodžbu o vremenskim razdobljima, važnim povijesnim događajima, ratovima i nepogodama, proslavama i postignućima, društvenim skupinama i pojedincima, utemeljena je na studijskom izučavanju i analizi fotografija iz zbirki i donacija Muzeja grada Koprivnice, ali i upoznavanjem cjelokupnih opusa pojedinih fotografa.
.
Objavljene i neobjavljene reportažne fotografije koje su snimili fotoreporteri Koprivnice u fundus Muzeja grada Koprivnice sustavno su prikupljane od njegovog osnutka 1945. godine do danas, a čine ga cjeline nastale otkupima i jednokratnim ili višekratnim donacijama pojedinih autora (Vladimira G. Kolombara, Dragutina Troboza, Ivana Parscha, Karla Plajha, Ivice Šefa, Franje Tkalčeca, Miroslava Tkalčeca, Jove Rojčevića, Vladimira Kostjuka, Mladena Pavkovića, Josipa Maljaka, Duška Bodinovca, Mirka Lukavskog, Mladena Jakupca i drugih), urednika (Željka Krušelja, Vjekoslava Prvčića, Hrvoja Šlabeka…) ili redakcija pojedinih dnevnih ili tjednih novina (Večernji list, Koprivničke novine, Glas Podravine…)
.
Niz imena koprivničke reportažne fotografije završava suvremenim mladim autorima koji u tiskanim ili elektronskim medijima redovito objavljuju (Marijan Sušenj, Goran Generalić, Ivan Brkić, Goran Šafarek, Dijana Radotović, Zoran Stupar, Ozren Širanec, Sonja Badalić, Jasna Zgorelec i drugi) čija je hiperprodukcija nove digitalne ere tjerana slijedom događaja i brzinom zbivanja koje fotoreporteri nastoje zabilježiti i objaviti u vidu neke od novinarskih formi. Čitav niz sjajnih reportažnih fotografija vrlo često nema priliku biti objavljeno, jer nova vijest iz minute u minutu istiskuje staru. Kako je u drugoj polovici 20. stoljeća ubrzanje životnog ritma onih famoznih 15 minuta slave skratilo ispod minute, dnevni ritam rada fotoreportera nove digitalne ere brži je no ikad. Isto tako, količina snimljenih reportažnih fotografija, zahvaljujući lakoći novih sofisticiranih tehnologija, količinom i kvalitetom nadmašuje zahtjeve potražnje postojećeg medijskog prostora.
.
Upravo iz tog razloga, prvi dio studijske izložbe Fotoreporteri Koprivnice u Galeriji Koprivnica počinje odabranim recentnim fotografijama nekolicine trenutno najaktivnijih koprivničkih fotoreportera koji upravo u Koprivnici nastoje biti na izvoru događaja i informacija i objavljivati u različitim medijskim formama: novinama, časopisima, Web portalima…
.
Kronološkim pregledom fotografija po godinama, desetljećima i stoljećima, koprivnička reportažna fotografija nanizala je čitav niz imena značajnih fotoreportera koji su zabilježili važne trenutke; prostor, ljude i događaje iz povijesti Koprivnice i koprivničke Podravine. Upravo iz tog razloga namjera Muzeja grada Koprivnice je ukazati ovom izložbom na važnost novinske i reportažne fotografije u Koprivnici.U kontekstu izučavanja povijesti reportažne fotografije u Koprivnici, koristeći se metodološkim pristupom suvremene vizualne antropologije, izložba u Galeriji Koprivnica mali je dio istraživane teme, od njenih početaka krajem 19. stoljeća do danas, ovoga puta s posebnim naglaskom na recentnu produkciju nove digitalne ere. Iz teksta Draženke Jalšić Ernečić
.

No comments yet.