ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

FOTONAUT 2015

29.06.2015.

U utorak, 30. lipnja 2015. u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb – Ilica 29 – održat će se otvorenje izložbe fotografija „FOTONAUT 2015“. To je izložba autora koji su ove, odnosno prethodnih godina, prošli kroz različite stupnjeve programa Škole fotografije Fotonaut pod vodstvom mr. sc. Damira Tiljka.

FOTONAUT 2015
 
Izložba ove godine ima internacionalni predznak jer na njoj izlažu i strani autori koji su pohađali edukaciju na engleskom jeziku. Predstavit će se ukupno 32 autora.

Iz kataloga:

Kako snimiti zanimljivu kompoziciju cvijeća ili oblaka? Često su naše asocijacije vezano uz te objekte sljedeće: nešto šareno, lijepo, ali i pomalo kičasto ili prazni bijelo-plavičasti prostor. Izaći iz tih okvira prekoncepcije jedan je od ključnih ciljeva Škole fotografije Fotonaut. To uključuje odmak od fotografskog bilježenja fascinacije lijepim objektima. Umjesto toga, potencira se razvijanje ideja koje stvaraju estetsku kvalitetu. Nije bitno da je objekt fotografiranja lijep, već da je ideja, koja stoji iza fotografije, “lijepa”. To znači koliko dobro autor može prenijeti ideju primjenjujući vizualni jezik.
Vratimo se našem pitanju s početka priče. Jedan od mogućih odgovora daje nam poznati mađarsko-američki fotograf André Kertész. Potražimo li na Internetu njegove radove kao što su „Melancholic Tulip” i “Lost Cloud“, uočit ćemo dominaciju ljepote ideje nad ljepotom objekta. Naime, to jesu svakodnevni objekti, ali su dio kompozicija koje su neočekivane. Hladne, tvrde, moderne linije arhitekture i izolirani oblak izgubljen u velikom, plavom nebu oslikavaju stanje duha autora koji je u to vrijeme napustio dom i imigrirao u SAD. Njegova ideja bila je kroz fotografiju interpretirati ono što osjeća, a ne ono što vidi. U tom smislu možemo promatrati i kompoziciju „usamljene“ vaze s klonulim cvijetom. Kod ta dva primjera spoj ideja i vizualnih oblika, koji uobličuju tu ideju, daju originalnost.
Ovogodišnja izložba Fotonaut je internacionalnog karaktera jer na njoj izlažu i strani autori koji su pohađali edukaciju na engleskom jeziku. Nekima od ukupno 32 izlagača, ovo je prva izložba pri čemu se suočavaju s prvim teškoćama odabira fotografija. Tu su i oni autori koji su prošli cijelu edukaciju Škole Fotonaut i imaju iza sebe veće samostalne izložbe. Svima njima je zajedničko da ih sudjelovanje na izložbi indirektno potiče da rezimiraju svoj dosadašnji rad u fotografskom smislu. (Darija Tripalo)

Autori koji izlažu:

Adriana Benak, Beata Vrgoč Turkalj, Darija Šesto, Deniz Ural, Dražen Tirić, Edita Sentić, Erjola Dinescu, Helena Cuculić, Hrvoje Mahović, Ilija Aščić, Iva Plavšić, Iva Vučak, Ivana Legati, Ivica Šitum, Josip Biondić, Maja Batinović, Mario Cigić, Mark Roobroeck, Nada Vlahov, Nataša Ljubojević, Nereo Bjelovučić, Mirko Grubor, Sanja Baljkas, Slaven Mamić, Sonja Županović, Tena Srdelić, Valentina Bunić, Vera Jurić, Vesna Špoljar, Višnja Makek, Zlatko Prkačin, Zvonimir Rendeli.

Izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2015. godine.

No comments yet.