ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fotografski opus Mihovila i Zvonimira Novakovića

22.11.2010.

Narodni muzej Zadar – Odjel Muzej grada Zadra poziva sve zainteresirane na otvorenje izložbe ‘Fotografski opus Mihovila i Zvonimira Novakovića’ (fotografije Zadra, Zadrana i okolice s početka 20. stoljeća/donacija Jelke Ivanković), koja će se održati u utorak, 23. studenoga, u 19 sati.
.
Fotografski opus Mihovila i Zvonimira Novakovića
.
‘Fotografija i fotografiranje u Zadru javlja se samo nekoliko godina od samog izuma, dagerotipije 1839, odnosno prve negativ i pozitiv fotografije 1841. godine. Zadru je trebalo stotinjak godina da se jedna institucija sustavno počne baviti prikupljanjem fotografija, njenom stručnom, umjetničkom i povijesnom valorizacijom.
.
Dakako, prije toga su Znanstvena knjižnica i Državni arhiv u Zadru došli u posjed zavidnog fonda fotografija, ali ih nisu stručno i znanstveno obrađivali niti sustavno prikupljali. To se dogodilo tek osnivanjem Muzeja grada Zadra 1959. godine. Prva kustosica Muzeja grada Zadra, prof. Sofija Petricioli, danas umirovljena muzejska savjetnica, odmah po zaposlenju prionula je skupljanju muzejske građe (namješaj, majolika, lapide, grafike itd.) pa tako i starih fotografija o Zadru i zadarskom kraju.
.
Stručna i znanstvena obrada te umjetnička valoriziracija povjerena je tadašnjem ekspertu za staru fotografiju Nadi Grčević. U Kulturno povijesnom odjelu Narodnog muzeja Zadar, kako se od 1962. godine preimenovao Muzej grada Zadra, prvi je puta otvorena jedna povijesna fotografska izložba – «Rana zadarska fotografija».’
.
Iz teksta Vladimira Alavanje
.

No comments yet.